ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα και σωστή διατροφή προστατεύουν από την υπέρταση

10 Δεκεμβρίου 2025, 10:00

images

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς αναφέρει ότι η υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο διεθνώς και ευθύνεται σχεδόν για τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, άνοια και απώλεια όρασης. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα ή η εθνικότητα δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά υπάρχουν τροποποιήσιμοι τρόποι μείωσης του κινδύνου, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή καπνίσματος, επαρκής άσκηση, διατήρηση υγιούς βάρους και διαχείριση άγχους.

Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για να εξασφαλίσουν επάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη λαμβάνει καθημερινά πολυβιταμίνες. Μάλιστα μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension δείχνει ότι η μακροχρόνια λήψη πολυβιταμινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης αλλά κυρίως σε μεγαλύτερους ενήλικες που ακολουθούν χαμηλής ποιότητας διατροφή.

Γιατί μελετήθηκαν οι πολυβιταμίνες;

Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί δευτερεύουσα ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη COSMOS (COcoa and Multivitamin Outcomes Study), η οποία περιλάμβανε περίπου 8.900 γυναίκες άνω των 65 και άνδρες άνω των 60. Η μελέτη εξέταζε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων κακάο και πολυβιταμινών στην υγεία των ηλικιωμένων.

Ο RikutaHamaya, επικεφαλής συγγραφέας, εξήγησε ότι παρά την πρόοδο στη θεραπεία, η υπέρταση παραμένει ιδιαίτερα συχνή σε μεγαλύτερες ηλικίες και συχνά υπάρχει κακή συμμόρφωση στα φάρμακα. Καθώς βιταμίνες και μέταλλα παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης, μια απλή και προσιτή παρέμβαση, όπως οι πολυβιταμίνες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη.

Προηγούμενες έρευνες μεμονωμένων βιταμινών, όπως η D και η E, είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα, γι’ αυτό επιλέχθηκε η μελέτη μιας ολοκληρωμένης πολυβιταμίνης που περιέχει μεγάλο εύρος μικροθρεπτικών συστατικών.

Πώς επηρέασαν οι πολυβιταμίνες την πίεση;

Συνολικά, η χρήση πολυβιταμινών δεν μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης ούτε επηρέασε αισθητά τη μέση αρτηριακή πίεση στον γενικό πληθυσμό της μελέτης.

Ωστόσο:

Σε συμμετέχοντες με διατροφή χαμηλής ποιότητας , όπως μετρήθηκε από τους δείκτες AHEI και aMED,

και με φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην αρχή,

οι πολυβιταμίνες έδειξαν μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Ο Hamaya εξήγησε ότι άτομα με χαμηλής ποιότητας διατροφή συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βασικών μικροθρεπτικών συστατικών (αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο), που είναι κρίσιμα για την υγεία των αγγείων. Σε αυτούς, μια πολυβιταμίνη πιθανότατα αποκαθιστά ελλείψεις, σε αντίθεση με όσους τρέφονται σωστά και δεν ωφελούνται περαιτέρω.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να λειτουργούν ως πρώιμο προληπτικό μέτρο πριν εμφανιστούν σοβαρές αγγειακές βλάβες ή χρόνια υπέρταση.

Ο Hamaya τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα ίδια αποτελέσματα σε άλλες, πιο διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, καθώς η μελέτη περιλάμβανε κυρίως λευκούς μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι σχολιάζουν οι ειδικοί

Ο καρδιολόγος Cheng-HanChen, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα συμφωνούν με όσα γνωρίζουμε: Οι πολυβιταμίνες συνήθως δεν αλλάζουν δραστικά την αρτηριακή πίεση, αλλά η σχέση μεταξύ ποιότητας διατροφής και συμπληρωμάτων αποτελεί ενδιαφέρον πεδίο έρευνας.

Τόνισε επίσης ότι καθώς η υπέρταση είναι καθοριστικός παράγοντας καρδιοπάθειας, χρειάζεται καλύτερος έλεγχος του προβλήματος σε επίπεδο πληθυσμού. Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εστιάσει σε συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις και στο εάν η συμπλήρωση μπορεί να τις καλύψει αποτελεσματικά.

Σχετικά Άρθρα