ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η πρόσληψη νατρίου και καλίου επηρεάζει τη γνωστική εξασθένηση

20 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Global Transitions, εξέτασε πώς η πρόσληψη νατρίου και καλίου επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλή διατροφική πρόσληψη νατρίου, σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση και τα υψηλότερα επίπεδα διαιτητικού καλίου με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το διαιτητικό κάλιο και νάτριο επηρέασαν τη γνωστική λειτουργία μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων στην Κίνα.

Η προοπτική μελέτη κοόρτης συμπεριέλαβε πάνω από 4.000 συμμετέχοντες, όλοι ηλικίας 50 ετών και άνω, στην ανάλυσή τους. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη των δύο μετάλλων των συμμετεχόντων μέσω αυτοαναφοράς για περίοδο 3 ημερών.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων θέτοντάς τους ερωτήσεις. Έκαναν επίσης στους συμμετέχοντες ερωτήσεις σχετικά με τη μνήμη τους και τις πρόσφατες αλλαγές που είχαν βιώσει στη μνήμη τους.

Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καλίου, συσχετίστηκε με θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου, συσχετίστηκε με αρνητικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της μνήμης.

Ο συγγραφέας της μελέτης Ai Zhao, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Vanke στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, σημείωσε τα βασικά ευρήματα της έρευνας της ομάδας:

«Σε αυτή την προοπτική μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η χαμηλότερη διατροφική αναλογία νατρίου, η χαμηλότερη αναλογία νατρίου προς κάλιο και το υψηλότερο διαιτητικό κάλιο, μπορεί να ωφελήσουν τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, ενώ η πρόσληψη αλατιού δεν συσχετίστηκε άμεσα με τη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, επεκτείναμε προηγούμενες μελέτες, αποδεικνύοντας ότι οι επιδράσεις του διαιτητικού νατρίου, της αναλογίας νατρίου προς κάλιο και του καλίου στη γνωστική λειτουργία μπορεί να μεσολαβούνται από την κατάσταση των καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών παθήσεων (CCVD)".

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς, με κυριότερο το ότι, δεδομένου ότι η μελέτη διεξήχθη σε συγκεκριμένο πληθυσμό, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν.


Σχετικά Άρθρα