ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστάτης αδένας: Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία υπερπλασίας και καρκίνου

16 September 2020, 10:00

images

«Μία φορά το χρόνο αρκεί για να εξετάσεις τον προστάτη σου! Η πρόληψη είναι προστασία!» Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τις Παθήσεις του Προστάτη Αδένα και τις Διαταραχές Λειτουργίας του Κατώτερου Ουροποιητικού Συστήματος, που υλοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.

«Απευθυνόμαστε στους άνδρες ηλικίας 40-50 ετών και άνω και τους παρακινούμε να μην αμελούν τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους, ώστε να προφυλάσσονται από παθήσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη»,  ανέφερε ο κ. Ιωάννης Κ. Γκιάλας, Χειρουργός Ουρολόγος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Και συμπλήρωσε ότι η εξέταση PSA γίνεται με δείγμα αίματος και «είναι το πρώτο βήμα προληπτικού ελέγχου του προστάτη, αφού μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κάποιας πάθησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα». 

Αναφερόμενος στον καρκίνο του προστάτη, τον συχνότερο και πιο θανατηφόρο τύπο ανδρικού καρκίνου στην Ευρώπη, ο κ. Ιωάννης M. Βαρκαράκης, καθηγητής Ουρολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Β´ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι «ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση της νόσου, καθώς σε πρώιμα στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Εάν διαγνωστεί νωρίς, δηλαδή πριν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται σε ποσοστό 95%. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό κάθε άνδρας από την ηλικία των 50 ετών και άνω, να κάνει προληπτικές εξετάσεις, δηλαδή την αιματολογική εξέταση PSA και την ψηλάφηση/δακτυλική εξέταση του προστάτη του, μία φορά τον χρόνο». Σημειώνεται ότι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου αποτελεί πέρα από την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στην έξοδο των ούρων, δυσχεραίνοντας την έναρξη ή την ολοκλήρωση της ούρησης. Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, είναι μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον ουρολόγο. 

«Καθώς η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης αποτελούν μια ενιαία λειτουργική μονάδα, πολύ συχνά η Κ.Υ.Π. συνυπάρχει με το Σύνδρομο της Υπερλειτουργικής Κύστης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ξαφνική επιθυμία για ούρηση, συχνουρία, δηλαδή ανάγκη για ούρηση περισσότερες από 8 φορές το 24ώρο, ακράτεια και διακοπή του βραδινού ύπνου λόγω της ανάγκης για ούρηση. Όπως είναι αναμενόμενο, η ποιότητα ζωής του πάσχοντα επηρεάζεται αρνητικά: πολλοί άνδρες αποφεύγουν να πηγαίνουν σε δημόσιους χώρους διασκέδασης, περιορίζουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητας και δεν απολαμβάνουν έναν ξεκούραστο ύπνο» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η χρόνια προστατίτιδα τέλος, είναι μία χρόνια φλεγμονή του προστάτη που εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 35% των  ανδρών άνω των 50 ετών. Εκδηλώνεται κυρίως με αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και πόνο ή αίσθημα βάρους στο περινέο και τους όρχεις. Μεταξύ των αιτιών της φλεγμονής συμπεριλαμβάνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί, η ελλιπής ενυδάτωση αλλά και μη ισορροπημένη διατροφή.

Πέρα από τις παραπάνω παθήσεις, οι διαταραχές λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν τις ουρολοιμώξεις, τη λιθίαση, νευρολογικές παθήσεις, διαταραχές λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή άλλους τύπου καρκίνου. Συνεπώς, ένας άνδρας δεν πρέπει να καθυστερήσει να επισκεφθεί τον ουρολόγο εφόσον διαπιστώσει αίμα στα ούρα, ακράτεια ή γενικότερα ενοχλήσεις από το κατώτερο ουροποιητικό.


Σχετικά Άρθρα