ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι υγιεινές επιλογές αυξάνουν τη διάρκεια ζωής ακόμη και σε πρώην καπνιστές

09 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Η καλή διατροφή και η άσκηση, μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής, και αυτό ισχύει και για τους πρώην καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από σχεδόν 160.000 πρώην καπνιστές, όσοι ασκούνταν, τρέφονταν υγιεινά και περιόριζαν την κατανάλωση αλκοόλ, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τις επόμενες δύο δεκαετίες, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με λιγότερο υγιεινές συνήθειες.

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα, τα οφέλη για την υγεία είναι τεράστια. Ωστόσο, οι πρώην καπνιστές εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, από εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Είναι σύνηθες το κάπνισμα να συμβαδίζει με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, είπε ο Δρ Panagis Galiatsatos, ειδικός πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

Στη νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), συμμετείχαν σχεδόν 160.000 πρώην καπνιστές ηλικίας 50 έως 69 ετών. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τους παράγοντες του τρόπου ζωής τους, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Στα επόμενα 19 χρόνια της μελέτης, περισσότεροι από 86.000 συμμετέχοντες πέθαναν. Όμως, όσοι ανέφεραν πιο υγιεινές συνήθειες ζωής στην αρχή, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν - ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διαφορές, όπως το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων και το αν είχαν παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.

Κατά μέσο όρο, πρώην καπνιστές που είχαν υγιές σωματικό βάρος και ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και το ποτό, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, συγκριτικά με πρώην καπνιστές που δεν εκπλήρωναν κανέναν από αυτούς τους στόχους.

Οι συστάσεις των ερευνητών ήταν τουλάχιστον τέσσερις ώρες μέτριας έως έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα, περιορισμός του αλκοόλ σε όχι περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο την ημέρα για τους άνδρες, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, «καλών» λιπαρών και άλλων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, περιορισμός της ζάχαρης, του νατρίου και των κορεσμένων λιπαρών.

Όσο περισσότερες από αυτές τις συστάσεις ακολούθησαν οι άνθρωποι, τόσο το καλύτερο, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Maki Inoue-Choi σε δελτίο τύπου του NCI. Όμως, προσέθεσε, η διατήρηση έστω και μιας υγιεινής συνήθειας, φαινόταν να είναι ωφέλιμη.

Οι πρώην καπνιστές που ακολουθούσαν τις συστάσεις άσκησης, για παράδειγμα, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν περισσότερο καθιστική ζωή.

Η Inoue-Choi επεσήμανε έναν περιορισμό της μελέτης: Αφορούσε κυρίως λευκούς, σχετικά υψηλότερου εισοδήματος Αμερικανούς. Οι μελλοντικές μελέτες, καταλήγουν οι ερευνητές, θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερους έγχρωμους και αυτούς με χαμηλότερα εισοδήματα.



Σχετικά Άρθρα