ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ασκήσεις αναπνοής μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ

11 Μαΐου 2023, 09:00

images

Οι απλές ασκήσεις αναπνοής είναι μια πρακτική που σχετίζεται με τη μείωση του στρες. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η σχετική μελέτη, που διεξήχθη στο USC Leonard Davis School of Gerontology και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες, τόσο ηλικιωμένοι όσο και νέοι, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Κατά τη διεξαγωγή της, ζητήθηκε από 108 συμμετέχοντες, οι μισοί μεταξύ 18 και 30 ετών και οι μισοί μεταξύ 55 έως 80 ετών, να εισπνεύσουν μετρώντας μέχρι το 5 και μετά να εκπνεύσουν, πάλι μετρώντας ως το 5, για 20 λεπτά, 2 φορές την ημέρα, για 4 εβδομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν με ένα μόνιτορ καρδιάς.

Οι ασκήσεις αναπνοής είχαν επίδραση στον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αυξήθηκε κατά τη διάρκεια κάθε άσκησης. Οι ασκήσεις αναπνοής συσχετίστηκαν με πτώση των επιπέδων των β-αμυλοειδών πεπτιδίων και της πρωτεΐνης ταυ στους συμμετέχοντες της μελέτης κατά τη διάρκεια της περιόδου των 4 εβδομάδων.

Αυτό είναι βασικό επειδή τα β-αμυλοειδή πεπτίδια και μια ανώμαλη μορφή πρωτεϊνών ταυ πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη Νόσο Αλτσχάιμερ. Εάν τα πεπτίδια βήτα αμυλοειδούς συσσωρευτούν για να σχηματίσουν πλάκα στον εγκέφαλο, αυτές οι πλάκες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο και παραμένει η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει τον καρδιακό μας ρυθμό, ο οποίος επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα και τον τρόπο που ο εγκέφαλος παράγει πρωτεΐνες. Η συσσώρευση β-αμυλοειδών πεπτιδίων, ιδιαίτερα β-αμυλοειδών 40 και 42, πιστεύεται ότι συμβάλλει στον γνωστικό εκφυλισμό του εγκεφάλου ως μέρος της νόσου. Η έρευνα δείχνει ότι οι υγιείς ενήλικες που δεν έχουν ακόμη σημάδια συσσώρευσης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, αλλά έχουν β-αμυλοειδές 40 και 42 στο αίμα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα Αλτσχάιμερ.

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν αν οι αναπνευστικές ασκήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τα επίπεδα του αμυλοειδούς πρωτεΐνης, μιας πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Δρ Susan Kohlhaas, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer's Research UK. «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τεχνικές αναπνοής που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, φαίνεται επίσης να μειώνουν τη συσσώρευση αμυλοειδούς και ταυ όπως μετράται στο αίμα».


Σχετικά Άρθρα