ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο υπερβολικός και ο ελλιπής ύπνος σχετίζονται με την εμφάνιση άνοιας

07 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Ο ύπνος, για περισσότερες ή λιγότερες από τις συνιστώμενες 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Αυτό επιβεβαιώνει νέα μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόκλιση από τη συνιστώμενη διάρκεια ύπνου, σχετίζεται με αυξημένη παρουσία εγκεφαλικών βιοδεικτών άνοιας και εγκεφαλικού σε υγιή άτομα μέσης ηλικίας. 

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 39.771 άτομα που εγγράφηκαν στη μελέτη UK Biobank μεταξύ 2006 και 2010. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 έως 69 ετών τη στιγμή της εγγραφής στη UK Biobank. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να σαρώσουν τον εγκέφαλό τους για αλλαγές στη λευκή ουσία κατά μέσο όρο 9 χρόνια μετά την εγγραφή τους.

Χρησιμοποίησαν επίσης αυτοαναφερόμενα δεδομένα διάρκειας ύπνου που συλλέχθηκαν κατά τη στιγμή της εγγραφής και στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, δηλαδή κατά τη διάρκεια των σαρώσεων εγκεφάλου. Η διάρκεια του ύπνου υπολογίστηκε με τον μέσο όρο του συνολικού χρόνου ύπνου καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώθηκε στον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια αποκλείστηκαν από τη μελέτη, λόγω της εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις. Με βάση τις συνεντεύξεις διάρκειας ύπνου που διεξήχθησαν τη στιγμή της εγγραφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερο ή περισσότερο από τη συνιστώμενη διάρκεια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγαλύτερα σημάδια βλάβης στη λευκή ουσία από εκείνους που κοιμόντουσαν τη συνιστώμενη διάρκεια.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος συσχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο υπερεντάσεων λευκής ουσίας (βλάβες) και μεγαλύτερη μείωση της ακεραιότητας της λευκής ουσίας. Παρόμοια αποτελέσματα λήφθηκαν σε μια ανάλυση παρακολούθησης όταν χρησιμοποιήθηκε η διάρκεια του ύπνου τη στιγμή των σαρώσεων του εγκεφάλου για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ του ύπνου και της βλάβης της λευκής ουσίας.

Επιπλέον, η συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και της βλάβης της λευκής ουσίας παρατηρήθηκε ακόμη και μετά την προσαρμογή της ανάλυσης για διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα.

Η μελέτη δείχνει, λοιπόν, ότι ο υπερβολικός ή ο ελλιπής ύπνος θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, πρέπει να εξακριβωθεί εάν υφίσταται αυτός ο αιτιώδης σύνδεσμος.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Santiago Clocchiatti-Tuozzo, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Yale, σημείωσε ότι «απαιτείται καλύτερη κατανόηση … της συσχέτισης μεταξύ μη βέλτιστου ύπνου και κακής εγκεφαλικής υγείας, καθώς και κλινικές δοκιμές που στοχεύουν στο να αποκαλύψουν εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις στη διάρκεια του ύπνου κατά τη μέση ηλικία , μπορούν ενδεχομένως να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή».

Σχετικά Άρθρα