ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νόμπελ Ιατρικής για το ρόλο του οξυγόνου στα κύτταρα

10 Οκτωβρίου 2019, 09:14

images

Δύο αμερικανοί ερευνητές, ο Γουίλιαμ Κέιλιν και ο Γκρέγκ Σεμέντσα, και ένας Βρετανός, ο Πίτερ Ράτκλιφ, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 2019.

Οι τρεις τους ανακάλυψαν με ποιο τρόπο τα κύτταρα προσαρμόζονται σε κυμαινόμενα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σώμα ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες όπως είναι πολλά είδη καρκίνου.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 913.000 δολαρίων αλλά σε επίπεδο αναγνώρισης και επιτυχίας είναι το λιγότερο για τους ερευνητές.

 Όπως δηλώνει το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, οι φετινοί νικητές αποκάλυψαν τον μηχανισμό με βάση τον οποίο λειτουργεί μια από τις πιο ουσιαστικές για τη ζωή προσαρμοστικές διαδικασίες.

Εξηγούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί τη βάση της κατανόησης του πώς τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σώμα επιδρούν στις μεταβολικές διαδικασίες των κυττάρων και επηρεάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες.

Οι τρεις που επιλέχτηκαν να βραβευτούν, επικράτησαν από ένα σύνολο 633 υποψηφιοτήτων με την αρμόδια επιτροπή των Νόμπελ να υπογραμμίζει ότι η αποφασιστική σημασία του οξυγόνου για τη ζωή μας είναι γνωστή εδώ και χρόνια και η λειτουργία του μεταβολισμού στους ζωικούς οργανισμούς γίνεται όλο και πιο κατανοητή από την εποχή του Αντουάν και μετά.

 «Αλλά η διαδικασία προσαρμογής των κυττάρων στις διακυμάνσεις των επιπέδων οξυγόνου παρέμενε εδώ και χρόνια ανεξιχνίαστο μυστήριο», σημειώνεται.

Το υψόμετρο, η σωματική άσκηση και η αναιμία είναι όλοι παράγοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων εκείνων, η αύξηση των οποίων εξαρτάται από την παροχή οξυγόνου στο αίμα, ιδιαίτερα ορισμένων καρκίνων που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως ο καρκίνος του ήπατος, και καταναλώνουν τόση ενέργεια ώστε καίνε όλο το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο γύρω τους.

Την στιγμή αυτή σε διάφορα πανεπιστημιακά και ιδιωτικά εργαστήρια εργάζονται χιλιάδες επιστήμονες με στόχο τη δημιουργία φαρμάκων ικανών να επεμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια μιας παθολογίας είτε ενεργοποιώντας, είτε εμποδίζοντας τον μηχανισμό πρόσληψης του οξυγόνου.

Σχετικά Άρθρα