Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα τους κρύους μήνες
17 Οκτωβρίου 2025, 06:00

Καθώς ο καιρός αλλάζει και οι θερμοκρασίες γίνονται πιο χαμηλές, ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση και γίνεται πιο ευάλωτος σε ιώσεις, κρυολογήματα και λοιμώξεις.
Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, η υγρασία και οι συνθήκες που ευνοούν τη συγκέντρωση μικροβίων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν την ανάγκη για ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, ώστε να διατηρείται η υγεία και η ευεξία κατά τους χειμερινούς μήνες.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος κ. Γιώργος Κρητικός σημειώνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η φυσική μας ασπίδα απέναντι σε μικρόβια και ιούς, για αυτό η ενίσχυση του έχει καθοριστική ιδιαίτερη σημασία κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα «κλειδιά» του χειμώνα
Συγκεκριμένα ο κ. Κρητικός εξηγεί ότι υπάρχει μια πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να υποστηρίξουν την άμυνα του οργανισμού κατά τους χειμερινούς μήνες.
Όπως σημειώνει, στην λίστα βρίσκονται η βιταμίνη C, η οποία ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια, η βιταμίνη D, που βοηθά τα κύτταρα να καταπολεμούν ιούς και βακτήρια και περιορίζει την υπερβολική φλεγμονή, καθώς και οι βιταμίνες A και E που συμβάλλουν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
Επιπλέον, ο κ. Κρητικός υπογραμμίζει πως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και την προστασία από λοιμώξεις, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος B ρυθμίζουν τη φλεγμονή, ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας και υποστηρίζουν την ανοσολογική απόκριση.
Διατροφή για δυνατή άμυνα
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη εποχικών λοιμώξεων ή κρυολογημάτων και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τον χειμώνα.
Όπως αναφέρει ο κ. Κρητικός, τα φρούτα και τα λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α, όπου συμπεριλαμβάνονται πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, μπρόκολο, σπανάκι και καρότα, βοηθούν τον οργανισμό να θωρακιστεί απέναντι σε λοιμώξεις.
Προστίθεται πως τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, ενώ τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας πουλερικών, το βοδινό και τα αυγά, αποτελούν πηγές πρωτεΐνης και ψευδαργύρου.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, ενισχύουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, καλίου και βιταμίνης D, ενώ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως αμύγδαλα, καρύδια και λιναρόσπορος, παρέχουν καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά.
Επιπλέον, δημητριακά ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, κινόα και βρώμη, μαζί με κοκκινωπά φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες, ροζ γκρέιπφρουτ, κόκκινες πιπεριές, ροδάκινα και βερίκοκα, προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και λυκοπένιο, συμβάλλοντας συνολικά στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Διατροφικές συνήθειας για καλή διάθεση και ενέργεια
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η χαμηλή ενέργεια και η κακή διάθεση μπορούν να επηρεάσουν πολλούς, αλλά η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Ο κ. Κρητικός συνιστά άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά και ψάρια, τα οποία προσφέρουν αμινοξέα που βελτιώνουν τη διάθεση, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από σολομό και καρύδια φαίνεται ότι έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Προσθέτει ότι τα μούρα, όπως τα μύρτιλα, συμβάλλουν στη διαχείριση του στρες, ενώ η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεση.
Η βιταμίνη D, η Β12 και το φολικό οξύ υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη δημιουργία σεροτονίνης.
Σημειώνεται ότι τρόφιμα όπως η μαύρη σοκολάτα, οι μπανάνες και γενικά τα πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και σπανάκι, βοηθούν στη χαλάρωση, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν συνολικά τη διάθεση και την ενέργεια τους χειμερινούς μήνες.
Γενικοί κανόνες για δυνατό ανοσοποιητικό
Πέρα από την διατροφή, ο κ. Κρητικός τονίζει τη σημασία της τακτικής άσκησης, του επαρκούς ύπνου, της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους, του περιορισμού του αλκοόλ και του καπνίσματος, της καλής υγιεινής με πλύσιμο χεριών, κάλυψη βήχα, απολύμανση, μη χρήση κοινών σκευών και της αποτελεσματικής διαχείρισης τους στρες.
Της Τζούλιας Σουππουρή