ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με αντιβιοτικά ίσως αναχαιτίζεται ένα είδος άνοιας που "χτυπάει" νέους

15 Ιανουαρίου 2020, 07:10

images

Ακόμα και στα 40 έτη ενός ανθρώπου μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας, ένα είδος της ασθένειας που είναι σχετικά σπάνιο, αλλά με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις καθώς πλήττει την ζωή νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Τώρα επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με την λήψη αντιβιοτικών!

Οι ερευνητές από το University of Kentucky's College of Medicine στο Lexington, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα ινστιτούτα, κατάφεραν να απομονώσουν τις μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων που προκαλούν το είδος αυτό της άνοιας και να μελετήσουν την "συμπεριφορά" τους στον εγκέφαλο. 

Στα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Human Molecular Genetics, αναφέρουν ότι όταν έβαλαν στα συγκεκριμένα γονίδια, μόρια από αντιβιοτικά φάρμακα, κατάφεραν να σταματήσουν τη καταστροφή δράση τους σε μια ορμόνη του εγκεφάλου και να αναχαιτίσουν την άνοια που η έλλειψή της προκαλεί!

Πρόκειται για την ορμόνη προγκρανουλίνη (Progranulin) η οποία μειώνεται στα άτομα με μετωποκροταφική άνοια. Όταν όμως οι ερευνητές κατάφεραν να σταματήσουν το "ένοχο" γονίδιο από το να την καταστρέφει, τότε υπήρχε βελτίωση της κατάστασης. 

Βεβαίως πρόκειται για μελέτη αρχικού σταδίου που πρέπει να αποδειχτεί ότι λειτουργεί θετικά και σε κλινικές μελέτες.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα