Επτά συνήθειες για να μάς "ευχαριστεί" η καρδιά μας μετά από θεραπείες καρκίνου
22 Δεκεμβρίου 2025, 09:00
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μακροζωίας υιοθετώντας επτά βασικές αρχές ενός καρδιοπροστατευτικού τρόπου ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι επιζώντες του καρκίνου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εάν διατηρούν υγιεινές συνήθειες, όπως ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και έλεγχο του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο European Heart Journal, επισημαίνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος «μοιράζονται τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και πιθανούς μοριακούς μηχανισμούς». Οι συγγραφείς τονίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της προαγωγής της καρδιαγγειακής υγείας στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, ενισχύοντας τον αναπτυσσόμενο τομέα της καρδιο-ογκολογίας, που εξετάζει τη διασταύρωση καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.
Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη επιβεβαιώνουν ότι οι υγιεινές καρδιακές συνήθειες, οι οποίες είναι σημαντικές για τον γενικό πληθυσμό, είναι ακόμη πιο κρίσιμες για όσους έχουν περάσει καρκίνο. Ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθιστώντας την πρόληψη ακόμη πιο απαραίτητη στους επιζώντες.
Το «Life’s Simple 7» για επιζώντες καρκίνου
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 779 ενηλίκων από την περιοχή Molise της Ιταλίας, συμμετεχόντων στη μελέτη Moli-Sani που ξεκίνησε το 2005. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο κατά την ένταξή τους και παρακολουθήθηκαν για περίπου 15 χρόνια.
Χρησιμοποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες Life’sSimple 7 (LS7) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν επτά παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας:
•διατροφή
•σωματική άσκηση
•κάπνισμα
•σωματικό βάρος
•αρτηριακή πίεση
•χοληστερόλη
•γλυκόζη αίματος.
Οι συμμετέχοντες λάμβαναν δύο βαθμούς για κάθε κατηγορία στην οποία διατηρούσαν υγιή επίπεδα. Η συνολική βαθμολογία ταξινομήθηκε ως εξής:
•0–6: κακή καρδιαγγειακή υγεία
•7–9: ενδιάμεση
•10–14: ιδανική.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα της ιδανικής καρδιακής υγείας είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την ομάδα κακής υγείας. Επιπλέον, κάθε αύξηση ενός βαθμού στη βαθμολογία LS7 συνδεόταν με 10% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι καρκίνος και καρδιαγγειακή νόσος μοιράζονται τρεις κοινούς βιολογικούς παράγοντες: ήπια χρόνια φλεγμονή, καρδιακό ρυθμό και επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.
Η συσχέτιση υγιεινών συμπεριφορών με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας ήταν ακόμη ισχυρότερη όταν η διατροφή αξιολογήθηκε με βάση την προσήλωση στη μεσογειακή δίαιτα. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες, περιορίζοντας τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και η διατροφή είναι καθοριστική, το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι η συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Ο συνδυασμός πολλών παραγόντων -διατροφή, άσκηση, βάρος, αρτηριακή πίεση και μεταβολική υγεία- προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος. Οι καλές συνήθειες ενισχύουν η μία την άλλη, ενώ οι κακές μπορούν να υπονομεύσουν συνολικά την προσπάθεια, όπως για παράδειγμα η κακή ποιότητα ύπνου που δυσκολεύει την άσκηση και τη σωστή διατροφή.
Υγιεινός τρόπος ζωής μετά τον καρκίνο
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, υπάρχουν πολλοί τρόποι υιοθέτησης καρδιοπροστατευτικών συνηθειών. Στη διατροφή, το καλύτερο πλάνο είναι εκείνο που μπορεί κάποιος να διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Προτείνονται βιώσιμα διατροφικά πρότυπα με έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια και υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου.
Σημαντικές είναι επίσης η τακτική φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή καπνού και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η διαχείριση του στρες και ο ποιοτικός ύπνος. Οι ειδικοί συστήνουν μικρά, σταδιακά και ρεαλιστικά βήματα: απλές αλλαγές, όπως λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη και περιορισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, μπορούν να αποδώσουν μεγάλα οφέλη με τον χρόνο.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά προστατεύουν και από τον καρκίνο. Για τους επιζώντες, η επένδυση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη μακροβιότητα.
