ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kοινά χαρακτηριστικά της ψυχογενούς ανορεξίας και του αυτισμού

19 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Έρευνες αρχίζουν να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των γνωστικών προφίλ των ατόμων με νευρική ή ψυχογενή ανορεξία και διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD). Κατανοώντας τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο διαταραχών, οι επαγγελματίες μπορούν να είναι πιο κατάλληλοι για τη θεραπεία και την υποστήριξη ασθενών που αναρρώνουν από την ανορεξία.

Όπως μεταδίδει το Psychology Today, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ερευνητές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη συννοσηρότητα μεταξύ ανορεξίας και αυτισμού.

Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2022 εξέτασε τα επίπεδα του φλοιού του εγκεφάλου των ατόμων με ανορεξία που ήταν υποσιτισμένα και εκείνων των οποίων το βάρος είχε αποκατασταθεί και στη συνέχεια εξέτασε τα αναφερόμενα επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών μεταξύ αυτών των ομάδων. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο επίπεδο των αυτιστικών χαρακτηριστικών για τα άτομα που είχαν αποκαταστήσει το βάρος , σε σύγκριση με αυτά που ακόμη υποσιτίζονταν. Αυτό είναι ένας δείκτης ότι η αλληλοεπικάλυψη μεταξύ ανορεξίας και αυτισμού οφείλεται σε παρόμοιους γνωστικούς τύπους, όχι στην ίδια τη διατροφική διαταραχή.

Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα ομοιοτήτων μεταξύ των συμπτωμάτων της ανορεξίας και του αυτισμού:

1.Η ανορεξία κατηγοριοποιείται από επίμονες στάσεις και συμπεριφορές που αφορούν το φαγητό, το βάρος και το σώμα. Αυτά τα στενά ενδιαφέροντα και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μοιάζουν με την ενασχόληση με ορισμένα αντικείμενα ή/και ζητήματα στον αυτισμό.

2.Τα άτομα με ανορεξία συνήθως αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους ή το άγχος που προκαλεί η ασθένειά τους στις οικογένειές τους. Αυτή η δυσκολία στην κατανόηση της οπτικής γωνίας ενός άλλου ατόμου, είναι ένα χαρακτηριστικό που απαντάται και σε άτομα με αυτισμό.

3.Τα άτομα με ανορεξία και αυτισμό εμφανίζουν και τα δύο χαρακτηριστικά κοινωνικής ανηδονίας – ελλείμματα συναισθηματικής νοημοσύνης – και αλεξιθυμίας – δυσκολίες  στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων.

4.Τα άτομα με ανορεξία και αυτισμό εμφανίζουν άτυπες δομές στα κοινωνικά μέρη του εγκεφάλου τους, όπως η άνω κροταφική αύλακα, η ατρακτοειδής περιοχή του προσώπου, η αμυγδαλή και ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός.


Σχετικά Άρθρα