ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Γυναίκα έλαβε μόσχευμα νεφρού από χοίρο μαζί με μηχανική αντλία καρδιάς

26 Απριλίου 2024, 07:00

images

Γιατροί μεταμόσχευσαν ένα νεφρό χοίρου σε 54χρονη γυναίκα από το New Jersey που βρισκόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, στο πλαίσιο μίας σειράς χειρουργικών επεμβάσεων. Ο συνδυασμός καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας της Lisa Pisano, την εμπόδισαν από το να πληροί τις προϋποθέσεις για μια παραδοσιακή μεταμόσχευση, ενώ δεν της άφηναν πολλές επιλογές. Έτσι, οι γιατροί στο NYU Langone Health επινόησαν το εξής: να εμφυτεύσουν μια μηχανική αντλία, προκειμένου η καρδιά της να συνεχίσει να χτυπά και, λίγες μέρες αργότερα, μεταμόσχευσαν ένα νεφρό από ένα γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Πλέον, η ασθενής αναρρώνει και είναι σε καλή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του NYU. Είναι μόλις η 2η ασθενής που λαμβάνει μόσχευμα νεφρού χοίρου – η 1η μεταμόσχευση έγινε τον περασμένο μήνα στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η Pisano υπέστη καρδιακή ανακοπή και χρειάστηκε να υποβληθεί σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση πριν από τα πειραματικά χειρουργεία. «Ήμουν σε άθλια κατάσταση», σχολίασε και συνέχισε: «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν λαβύρινθο και δεν μπορείς να βρεις διέξοδο», εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Langone του NYU, Δρ  Robert Montgomery – μέχρι που οι χειρουργοί αποφάσισαν να συνδυάσουν τη μηχανική αντλία με το μόσχευμα νεφρού χοίρου.

Με άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ο Montgomery επέλεξε ένα όργανο από χοίρο γενετικά τροποποιημένο από την United Therapeutics Corp, έτσι ώστε τα κύτταρά του να μην παράγουν συγκεκριμένες ουσίες που είναι ξένες στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν την άμεση απόρριψη οργάνων.

Έτσι, οι χειρουργοί εμφύτευσαν την καρδιακή αντλία στις 4 Απριλίου και μεταμόσχευσαν το νεφρό χοίρου στις 12 Απριλίου. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε τη μακροπρόθεσμη έκβαση, αλλά δεν έχει φανεί κανένα σημάδι απόρριψης οργάνου μέχρι στιγμής, είπε ο Montgomery. 

Τέλος, κατά την προσαρμογή της αντλίας ώστε να συμβαδίζει λειτουργικά με το νέο νεφρό, ο Δρ Nader Moazami, ο καρδιοχειρουργός του NYU που εμφύτευσε την αντλία καρδιάς, είπε ότι οι γιατροί έχουν ήδη βγάλει ορισμένα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελλοντική φροντίδα ασθενών με προβλήματα σε καρδιά και νεφρούς.  

Σχετικά Άρθρα