ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

05 Νοεμβρίου 2023, 08:00

images

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 όλο και αυξάνεται, γεγονός που προκαλεί σημαντική ανησυχία για την υγειονομική περίθαλψη και αποτελεί κύρια αιτία θνησιμότητας. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι αποδίδονται στον διαβήτη. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 ανέφερε ότι 462 εκατομμύρια άτομα προσβλήθηκαν από διαβήτη τύπου 2 το 2017, με ποσοστό επιπολασμού 6.059 περιπτώσεων ανά 100.000. Μέχρι το 2030, ο διαβήτης τύπου 2 προβλέπεται να αυξηθεί σε 7.079 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση, όπως οι ενήλικες άνω των 45 ετών και τα άτομα με παχυσαρκία, συχνά λαμβάνουν τη συμβουλή να περιορίζουν την πρόσληψη ζάχαρης, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκούνται τακτικά. Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tulane υποστηρίζει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings, είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. 

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η απομάκρυνση του αλατιού από το τραπέζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Lu Qi., PhD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής, σε δελτίο τύπου.

Ενώ οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν γιατί η υψηλή πρόσληψη αλατιού επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη, η μελέτη έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της μεγαλύτερης πρόσληψης αλατιού και του υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).


Σχετικά Άρθρα