ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια

13 Μαΐου 2021, 10:00

images

Στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, οι νεφροί χάνουν την ικανότητα να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και να αποβάλλουν τα υγρά. Μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology υποστηρίζει τώρα ότι η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να δημιουργεί και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Ακόμα και η ήπια μείωση της νεφρικής λειτουργίας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και λοιμώξεων και υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες ενδείξεις μιας σχέσης ανάμεσα στα νεφρά και τον εγκέφαλο», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Hong Xu, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης.

Για τη μελέτη, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα υγείας περίπου 330.000 ηλικιωμένων στην Στοκχόλμη, κανείς εκ των οποίων δεν έπασχε από άνοια, ούτε είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού ή αιμοκάθαρση όταν ξεκίνησε η μελέτη. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης πέντε ετών, το 6% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκαν με άνοια. Καθώς η νεφρική λειτουργία μειωνόταν, τα ποσοστά άνοιας αυξάνονταν, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών.

Τα ποσοστά άνοιας ήταν πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερα ανάμεσα στους ασθενείς με ρυθμό νεφρικής διήθησης κάτω των 30 mL ανά λεπτό, συγκριτικά με εκείνους με φυσιολογικό ρυθμό διήθησης 90 έως 104 mL ανά λεπτό.

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια (όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκριτικά με τους ανθρώπους με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, οι άνθρωποι με ρυθμό διήθησης 30 έως 59 mL ανά λεπτό είχαν κατά 71% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ εκείνοι με ρυθμό διήθησης κάτω των 30 mL είχαν 162% υψηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, δεδομένα εξετάσεων αίματος από σχεδόν 206.000 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έκαναν πολλές εξετάσεις αίματος για ένα χρόνο ώστε να αξιολογηθεί η ταχύτητα μείωσης της νεφρικής τους λειτουργίας. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η ταχύτερη μείωση του ρυθμού νεφρικής διήθησης σχετιζόταν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας.



Σχετικά Άρθρα