ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ρύπανση μάς βλάπτει σε πολλά επίπεδα- Και στη λειτουργία των νεφρών

01 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Γνωρίζαμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό στο αναπνευστικό μας σύστημα, στο δέρμα μας, στην καρδιά μας αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα ότι βλάπτει ειδικά τους νεφρούς. 

Αυτό αναφέρει μια νέα αμερικανική μελέτη που συμπληρώνει προηγούμενες έρευνες οι οποίες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία διαφόρων οργάνων του σώματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Μπλουμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (CJASN), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 ενήλικες σε βάθος 12ετίας. 

Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη ήταν αφενός στην αρχή της μελέτης η πιθανότητα για πρωτεϊνουρία ή λευκωματουρία -αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, γεγονός που αποτελεί βασικό δείκτη νεφρικής δυσλειτουργίας- αφετέρου η διάγνωση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ).

«Τα κρούσματα ΧΝΝ αυξάνονται παγκοσμίως, και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ρύπανση παίζει ρόλο», δήλωσε ο Δρ Μπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι όσο περισσότερο μια χώρα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα τόσο επιβαρύνεται η νεφρική υγεία των κατοίκων της.


Σχετικά Άρθρα