ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μοριακή απεικόνιση βοηθάει στην επιλογή παρεμβάσεων για την παχυσαρκία

24 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Μία μοριακή απεικόνιση με 18F-flubatine PET/MRI, έδειξε ότι οι νευροϋποδοχείς στους εγκεφάλους των ατόμων με παχυσαρκία ανταποκρίνονται διαφορετικά σε τροφικές ενδείξεις από εκείνες σε άτομα κανονικού βάρους, καθιστώντας τους νευροϋποδοχείς πρωταρχικό στόχο για θεραπεία παχυσαρκίας. Αυτή η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging 2023 Annual Meeting, συμβάλλει στην κατανόηση των θεμελιωδών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την παχυσαρκία και προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για πιθανές ιατρικές παρεμβάσεις.

Στη μελέτη, 15 άτομα με παχυσαρκία και 16 συμμετέχοντες κανονικού βάρους υποβλήθηκαν σε PET/MRI με 18F-flubatine 2 φορές, σε ξεχωριστές ημέρες, μία φορά σε κατάσταση ηρεμίας και μία φορά κατά την προβολή εικόνων τροφίμων. Υπολογίστηκε ο συνολικός όγκος κατανομής 18 F-flubatine και χρησιμοποιήθηκε μια οπτική αναλογική κλίμακα για την αξιολόγηση των καταστάσεων πείνας/κορεσμού, όρεξης, λαχτάρας και γεύσης. Η διατροφική συμπεριφορά μετρήθηκε επίσης χρησιμοποιώντας το Ερωτηματολόγιο Τροφίμων Παραγόντων (TFEQ), όπως μεταδίδει το Science Daily.

Σε κατάσταση ηρεμίας, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο συνολικό όγκο κατανομής της 18F-flubatine μεταξύ των συμμετεχόντων με παχυσαρκία και αυτών με φυσιολογικό βάρος. Κατά την προβολή φωτογραφιών στις οποίες απεικονιζόταν φαγητό, ωστόσο, ο συνολικός όγκος διανομής της 18F-flubatine ήταν υψηλότερος στους παχύσαρκους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες φυσιολογικού βάρους στο θάλαμο του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε εκείνους με υψηλότερη βαθμολογία TFEQ.

Στους ελέγχους κανονικού βάρους υπήρχε ισχυρότερη συνδεσιμότητα με το ραχιαίο δίκτυο προσοχής του εγκεφάλου κατά την προβολή εικόνων με φαγητό. Τέλος, οι αναλύσεις της κατανομής του συνολικού όγκου και των διαφορετικών μετρήσεων συμπεριφοράς έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κατανομής όγκου στον υποθάλαμο και της μέτρησης του κορεσμού σε συμμετέχοντες κανονικού βάρους. Στους συμμετέχοντες με παχυσαρκία, υπήρχε σημαντική συσχέτιση με τον επικλινή πυρήνα.

«Αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα ανοίξουν το δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείες και συμπεριφορικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως», σημείωσε, ο Osama Sabri, MD, PhD, καθηγητής, διευθυντής και πρόεδρος του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. 

«Επιπλέον, η τεχνολογία απεικόνισης που χρησιμοποιείται σε αυτή τη μελέτη υπόσχεται τον εντοπισμό βιοδεικτών που μπορούν να βοηθήσουν στην κατηγοριοποίηση των ασθενών και να διευκολύνουν τις εξατομικευμένες προσεγγίσεις ιατρικής στο εγγύς μέλλον», καταλήγει.




Σχετικά Άρθρα