ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μόλυνση με COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

27 Αυγούστου 2021, 11:30

images

Η μόλυνση από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας σε μια γυναίκα, σύμφωνα με ερευνητές.

Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας από ερευνητές στη Βραζιλία έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science.

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ορισμένες έγκυες γυναίκες, συνήθως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τον τοκετό του μωρού τους. Τα πρώτα σημάδια της προεκλαμψίας περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη (λεύκωμα) στα ούρα. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις προεκλαμψίας είναι ήπιες, υπάρχει ο κίνδυνος για ανάπτυξη «εκλαμψίας», που είναι απειλητική για τη ζωή.

SARS-CoV-2 και την πρωτεΐνη ACE2

Οι συγγραφείς ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δημοσιευμένων δεδομένων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του SARS-CoV-2 στον μητρικό οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα του ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) - της πρωτεΐνης την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισβάλει κύτταρα. Αυτό συνεπώς επηρεάζει τη λειτουργία των συστημάτων που εξαρτώνται από το ACE2 για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός από το ότι χρησιμεύει ως υποδοχέας για τον ιό, το ACE2 παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία ροής αίματος στον πλακούντα και στις καρδιαγγειακές προσαρμογές που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Nayara Azinheira Nobrega Cruz, πρώτη συγγραφέας του άρθρου δήλωσε:

«Με βάση τα ευρήματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 σε έγκυες γυναίκες και τον ρόλο του ACE2 στον πλακούντα, μπορεί να λεχθεί το συμπέρασμα ότι οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής μορφής COVID-19 από τις μη έγκυες γυναίκες».

Επισημαίνει επίσης πως η θνησιμότητα είναι υψηλότερη μεταξύ των εγκύων γυναικών με τη νόσο και συγκεκριμένα η Βραζιλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο από την COVID-19 στις έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με τη νόσο είναι πιο επιρρεπείς σε προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Η Mariane Bertagnolli, κύρια ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill, δήλωσε: «Η πρωτεΐνη ACE2 παίζει πολύ σημαντικό προσαρμοστικό ρόλο στο κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας και του εμβρύου και στον πλακούντα. Ωστόσο, επειδή είναι επίσης υποδοχέας για τον SARS-CoV-2, αυξάνει τον κίνδυνο για τον πλακούντα σε έγκυες ασθενείς με COVID-19, επειδή το όργανο γίνεται στόχος του ιού, παράλληλα με τους πνεύμονες, τα νεφρά και την καρδιά. Η ανασκόπηση μας έδειξε ότι η ανταπόκριση διαφέρει πολύ από τον ένα ασθενή στον άλλο με διαφορετικά συμπτώματα».

Εκτός από το γεγονός ότι το ACE2 είναι άφθονο στον πλακούντα, οι ερευνητές πρότειναν ότι η επίπτωση της COVID-19 στις έγκυες γυναίκες θα μπορούσε να οφείλεται στην αναστολή της δράσης του ενζύμου από την ιογενή λοίμωξη. Δηλαδή, καθώς ο ιός το χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα, είναι πιθανό ότι η μόλυνση από την COVID-19 μειώνει τη διαθεσιμότητα του ACE2 και την ικανότητά του να προστατεύει τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο καθηγητής Casarini αναφέρει τα εξής: «Η έλλειψη του ACE2 μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης και αύξηση του πεπτιδίου αγγειοτενσίνη 2, αγγειοσυσπαστικού, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση της μητέρας και οδηγεί σε προεκλαμψία».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην COVID-19 και ο ρόλος που παίζει η ασθένεια στην προεκλαμψία. Συλλέγονται ήδη δείγματα πλακούντα από γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό για να πραγματοποιήσουν μια σειρά πειραμάτων ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση.

Εκτός από την προεκλαμψία, οι ερευνητές ενδιαφέρονται να ερευνήσουν τον ρόλο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη φλεγμονή και την αγγειοποίηση του πλακούντα.

Ο Bertagnolli δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα γενικά επηρεάζονται από τον SARS-CoV-2. Δεδομένου του ρόλου τους στην προώθηση της αγγειοποίησης του πλακούντα και στη θρέψη του ιστού του πλακούντα, είναι πιθανό η μόλυνση από τον ιό να δημιουργήσει πλακουντιακό και εμβρυϊκ ιστό κάτι που ενδεχομένως να περιορίσει την ανάπτυξη του εμβρύου».

Σχετικά Άρθρα