Η γήρανση δεν έχει τον ίδιο μηχανισμό για όλους τους ανθρώπους
23 Ιουλίου 2025, 16:00

Νέα μελέτη σε πληθυσμούς ιθαγενών η οποία δημοσιευμένηστο Nature Aging, επανεξετάζειτην επιστημονική πεποίθηση ότι η γήρανση συνδέεται άμεσα και αποκλειστικά με τη φλεγμονή. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φλεγμονή είναι όντως στοιχείοτηςγήρανσης αλλά εισάγουν και την άποψη ότι πρόκειται για αποτέλεσμα τουσύγχρονουτρόπουζωής.
Όπως αναφέρουν οι Δρς Samuel J. White και Philippe B. Wilson από το York St John University σεάρθροτουςστο The Conversation, η ενλόγωμελέτηεστίασεστησύγκρισητεσσάρωνδιαφορετικών πληθυσμών. Δύο από αυτούς, από τηνΙταλία και τηΣιγκαπούρη, εκπροσωπούνσύγχρονες, βιομηχανικές κοινωνίες. Οι άλλοι δύο, οιTsimane από τηΒολιβία και οι Orang Asli από τη Μαλαισία, ζουνμε παραδοσιακότρόπο, πιοκοντάστοφυσικό περιβάλλον.
Αναλύοντας δείγματα αίματος από περισσότερα από 2.800 άτομα, οιερευνητέςεξέτασαν τα επίπεδα φλεγμονωδώνδεικτών, όπωςκυτοκίνες και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, οι οποίοισυνήθως αυξάνονται μετηνηλικία σε πληθυσμούςτων ανεπτυγμένωνχωρών. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το αναμενόμενο μόνο για τις βιομηχανικές κοινωνίες: όσο αυξανόταν η ηλικία, τόσο αυξάνονταν και οι δείκτες φλεγμονής, με άμεσες συσχετίσεις με χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νεφροπαθειών και των καρδιακών παθήσεων. Όμως στους παραδοσιακούς πληθυσμούς, αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε.
Στις κοινότητες των Tsimane και Orang Asli, τα επίπεδα φλεγμονής δεν αυξάνονταν σταθερά με την ηλικία και δεν φάνηκαν να σχετίζονται με ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση. Οι Tsimane, μάλιστα, παρότι παρουσιάζουν συχνά υψηλή φλεγμονώδη δραστηριότητα λόγω έκθεσης σε λοιμώξεις, δεν εμφάνιζαν τα ποσοστά καρδιοπάθειας, διαβήτη ή άνοιας που είναι κοινά στον δυτικό κόσμο.
Αυτό υποδηλώνει ότι η φλεγμονή, όπως τη μετράμε σήμερα, μπορεί να έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής. Στους πληθυσμούς αυτούς, το ανοσοποιητικό φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά, ανταποκρινόμενο πιο «προσαρμοστικά» στις συνθήκες διαβίωσης.
Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι η φλεγμονή είναι αναπόφευκτο βιολογικό χαρακτηριστικό της γήρανσης. Αντιθέτως, φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αναντιστοιχίας ανάμεσα στο σώμα μας, το οποίο έχει εξελιχθεί για ένα πιο φυσικό, ενεργό περιβάλλον, και στον σύγχρονο, καθιστικό τρόπο ζωής με υπερβολική θερμιδική πρόσληψη και περιορισμένη έκθεση σε παθογόνα.
Μια άλλη πιθανή ερμηνεία είναι ότι η φλεγμονή συνεχίζει να υπάρχει αλλά εκφράζεται με τρόπους που δεν ανιχνεύονται μέσω των συνήθων δεικτών αίματος. Ίσως η πραγματική φλεγμονώδης δραστηριότητα να εντοπίζεται σε ιστούς ή κύτταρα και να μην αποτυπώνεται άμεσα στο αίμα.
Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από μελλοντική έρευνα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που σχετίζονται με την ηλικία. Οι υπάρχοντες δείκτες φλεγμονής, όπως χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές χώρες, ίσως δεν έχουν την ίδια διαγνωστική αξία σε άλλους πληθυσμούς. Επίσης, οι στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης -άσκηση, διατροφή - μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικές ή απαραίτητες για όλους. Το τι λειτουργεί στον αστικό πληθυσμό, ενδεχομένως να μην έχει αντίστοιχη αξία σε κοινότητες με διαφορετικές συνθήκες ζωής.
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, φλεγμονή, φωτογήρανση