ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δράση των προβιοτικών εναντίον της COVID-19

14 Φεβρουαρίου 2022, 16:23

images

Έρευνα επεξηγεί πώς τα προβιοτικά συμβάλλουν στην προστασία της υγείας και συγκεκριμένα πώς βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών του εντέρου και ως εκ τούτου στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο συνδέεται άμεσα με τη νόσο COVID-19.

Στο παρόν στάδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή  μόλυνσης από τον κορωνοϊό, καθώς κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο με την εμφάνιση της μολυσματικής παραλλαγής όμικρον.

Τα προβιοτικά περιέχουν τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» τα οποία διατίθενται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε όπως γιαούρτια, ποτά, σνακ μπαρ ακόμη και σε κάψουλες συμπληρωμάτων, σύμφωνα με τους συγγραφείς του σχετικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Conversation (τον Paul Gill, Μεταδιδακτορικό Συνεργάτη Μικροβιακών Ασθενειών στο University College London και τον Andrew Smith, επικεφαλή στις Επιστήμες Στοματικής Υγείας, στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Eastman στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του University College London).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2022, μετά από μία δοκιμή που έγινε έδειξε ότι τα άτομα με κορωνοϊό που έλαβαν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τεσσάρων προβιοτικών βακτηριακών στελεχών ανάρρωσαν πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν προβιοτικά είχαν επίσης αυξημένα ποσοστά αντισωμάτων στον ιό, τα οποία κορυφώθηκαν νωρίτερα από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Επισημαίνεται ότι αν και τα προβιοτικά αφορούν κυρίως το έντερο, μπορούν επίσης να ασκήσουν επιρροή σε όλο το σώμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης όσοι έπαιρναν τα προβιοτικά είχαν λιγότερα συμπτώματα και μικρότερες ποσότητες ιού στο σώμα τους 15 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν άτομα άνω των 60 ετών και δεν λήφθηκε υπόψη η κατάσταση εμβολιασμού των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστικό πεδίο ακόμη εάν τα προβιοτικά παρέχουν κάποιο όφελος σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να είναι ακατάλληλη για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στον πιθανό αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης που προκύπτει από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωντανών βακτηρίων.

Ωστόσο, προτού τα προβιοτικά θεωρηθούν σωστά για τη θεραπεία του COVID-19, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επικύρωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Πρέπει, επίσης, να γίνουν δοκιμές σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων για να φανεί τι επίδραση έχουν τα βακτήρια, καθώς ο COVID-19 είναι πιο σοβαρός σε ορισμένες από άλλες.

Τι προτείνεται για κατανάλωση

Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά βακτηριακά στελέχη που περιέχονται σε ένα προβιοτικό γιαούρτι που αγοράζεται από το κατάστημα θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με τα προβιοτικά που δοκιμάστηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη, είναι καλύτερα να ο κόσμος να μην προβεί στην υπερκατανάλωση προβιοτικών τροφίμων.

Από την άλλη, η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (όπως φρούτα και λαχανικά) αποσκοπεί στις μειωμένες πιθανότητες σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει επιβεβαίωση μέσα από την έρευνα όσον αφορά τους τύπους προβιοτικών βακτηρίων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ποιες κατηγορίες ανθρώπων θα ωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωσή τους.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις περιόδους αυτοαπομόνωσης που επιβάλλονται επί του παρόντος σε μολυσμένα άτομα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα