ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αφρικανική σκόνη δεν είναι ούτε "αθώα" ούτε και επικίνδυνη

21 Μαΐου 2020, 09:00

images

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων έχουν εντοπίσει ότι υπάρχουν δυνητικά δηλητηριώδεις ουσίες στην αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες αρκετά υψηλές κατά περίπτωση. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου και να τον κάνουν να νιώσει δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και άλλα συμπτώματα. Αλλά δεν χρειάζεται ανησυχία καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα είναι σε επίπεδα ανεκτά. 

Όπως έχει πει ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερα και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι ακόμα πιο συχνή.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς της σκόνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ήδη η μεταφορά. Πάντως, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε πως και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα», τονίζει ο κ. Ζερεφός και προσθέτει ότι μέχρι το καλοκαίρι αλλά και πέραν αυτού πιθανότατα θα βρεθούμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με σύννεφα σκόνης.

Πάντως, το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα δεν είναι καινούργιο. Ο κ. Ζερεφός αναφέρει ότι «υπάρχουν περίοδοι την άνοιξη που κρατούν 50 μέρες και ονομάζονται χαμσίνια, περίοδοι κατά τις οποίες φυσά άνεμος έντονος που σηκώνει σκόνη. Ως αποτέλεσμα η σκόνη αυτή σκονίζει όλη την Αίγυπτο. Ένα μέρος της σκόνης αυτής πηγαίνει μέχρι τα σύννεφα με τους δυνατούς ανέμους και στη συνέχεια τα σύννεφα μεταφέρουν τη σκόνη προς την Ευρώπη, κυρίως μέσα από την Ελλάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αγγλία. Εκεί αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες βρέχει κόκκινη βροχή την οποία στον Μεσαίωνα ονόμαζαν "αιματοβροχή" και την θεωρούσαν κακό οιωνό».

Ο κ. Ζερεφός πάντως είναι καθησυχαστικός ως προς την επίπτωση της αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία:

«Το τι μεταφέρει αυτή η σκόνη εξαρτάται από πού προέρχεται. Τις περισσότερες φορές έρχεται από τη Σαχάρα και είναι ουσιαστικά ακίνδυνη γιατί είναι απλή άμμος, αλλά αν έρχεται από περιοχή με μόλυνση ή αν περάσει το σύννεφο πάνω από περιοχή που είναι βιομηχανική και πολύ βεβαρημένη μπορεί να μεταφερθεί κι ένα μέρος από την ρύπανση του αέρα, από τα αιωρούμενα σωματίδια δηλαδή που είναι μολυσμένα».

Τέτοιες περιοχές είναι το Κάιρο, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. «Αλλά οι αναλύσεις που έχουν γίνει πολλές φορές δείχνουν ότι στη σκόνη που μένει μετά τη βροχή όταν εξατμιστεί το νερό, τα επίπεδα επικίνδυνων ουσιών που έχουν κατακαθίσει στο έδαφος, για παράδειγμα κάποια βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και άλλα είναι πολύ χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που έχει θέσει ως όριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», αναφέρει.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στις ευπαθείς ομάδες για πιο έντονο επηρεασμό από την σκόνη ανήκουν ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς, άτομα με άσθμα και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τα άτομα αυτά πρέπει να περιορίζουν τις εξωτερικές εργασίες και σίγουρα να μην αθλούνται σε εξωτερικό χώρο μέχρι να περάσει το σύννεφο της σκόνης. Σημαντικό είναι επίσης να μην καταπονούνται με εργασίες. 

Όταν εξάλλου κάποιος αισθανθεί ενόχληση στα μάτια, αρχίσει να βήχει επίμονα, έχει ρινική συμφόρηση, ενοχλήματα στο λαιμό, καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και να περιορίσει την δραστηριότητα εκτός σπιτιού. 

Σχετικά Άρθρα