ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι συχνότερα στις γυναίκες

05 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων στις γυναίκες, δηλώνοντας ότι η διαφορά μπορεί να οφείλεται σε έναν τύπο μορίου που βρίσκεται μόνο στις γυναίκες. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, αναφέρει ότι ένα μόριο γνωστό ως Xist, μπορεί να προκαλεί αυτοάνοσα ευκολότερα στις γυναίκες.

«Τέσσερις στους 5 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι γυναίκες. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι ένα μόριο RNA που ονομάζεται Xist που παράγεται μόνο σε γυναικεία κύτταρα, θα μπορούσε να είναι ο κύριος παράγοντας της αυτοανοσίας. Αυτή η κατανόηση μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό νέων τρόπων για τη διάγνωση και ίσως τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών», δήλωσε στο Medical News Today ο Howard Chang, PhD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής δερματολογίας και γενετικής στο Stanford.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποφέρουν από 1 ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα. Έως και το 80% αυτών των ατόμων, είναι γυναίκες. Πολλά αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν δυσανάλογα περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Η αναλογία θηλέων προς άρρενες, είναι 9 προς 1 στον λύκο και στο σύνδρομο Sjorgen είναι τόσο υψηλή όσο 19 προς 1.

«Γιατροί και άλλοι επιστήμονες έχουν εγείρει ερωτήματα εδώ και δεκαετίες για τον επιπολασμό των αυτοάνοσων νοσημάτων στις γυναίκες. Επικαλέστηκαν ορμόνες, διαφορετικούς αριθμούς χρωμοσωμάτων και άλλους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ένα συγκεκριμένο γυναικείο RNA είναι ένας σημαντικός οδηγός – μια νέα εξήγηση σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο», είπε ο Chang.

Το RNA αναφέρεται στο ριβονουκλεϊκό οξύ, έναν τύπο μορίου που υπάρχει στην πλειονότητα των ζωντανών κυττάρων και είναι παρόμοιο με το DNA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο RNA, μπορεί να παίζει ρόλο στα υψηλά ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων στις γυναίκες και όλα αυτά οφείλονται στο χρωμόσωμα Χ.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Xist αύξησε σημαντικά τη σοβαρότητα του λύκου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για άλλους τύπους αυτοάνοσων ασθενειών, αλλά εντοπίσαμε αντισώματα στο σύμπλεγμα πρωτεϊνών Xist RNA σε 3 τύπους ανθρώπινων αυτοάνοσων ασθενειών», κατέληξε ο Chang.

Σχετικά Άρθρα