ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τη Νόσο Αλτσχάιμερ

06 Μαΐου 2022, 09:00

images

Σε μία πρωτοφανή μελέτη, ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για τη Νόσο Αλτσχάιμερ που προβλέπει με εκπληκτική ακρίβεια εάν ένα υγιές άτομο θα αναπτύξει τη νόσο μελλοντικά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές  αποφάσισαν να ξεκινήσουν μελετώντας εάν η νόσος είναι ανιχνεύσιμη μέσω των λιπιδίων, αφού ήταν το πιο εύκολο και οικονομικό, παίρνοντας αίμα από εκατοντάδες υγιείς ανθρώπους άνω των 70 ετών που ζούσαν κοντά στο Rochester της Νέας Υόρκης και στο Irvine της Καλιφόρνια.

Πέντε χρόνια αργότερα, 28 από τους ηλικιωμένους είχαν αναπτύξει τη Νόσο Αλτσχάιμερ ή τα ήπια γνωστικά προβλήματα που συνήθως προηγούνται της νόσου. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι 28 ηλικιωμένοι είχαν χαμηλά επίπεδα 10 συγκεκριμένων λιπιδίων, σε σύγκριση με τους υγιείς ηλικιωμένους.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια το αίμα άλλων 54 ασθενών που είχαν Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση. Αυτή η ομάδα είχε επίσης χαμηλά επίπεδα λιπιδίων.

Συνολικά, η εξέταση αίματος προέβλεψε ποιος θα έπασχε από Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση με ακρίβεια άνω του 90%.

«Μείναμε έκπληκτοι», δήλωσε ο Mark Mapstone, νευροψυχολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Μάλιστα, ο ίδιος και η ομάδα του σχεδιάζουν να δοκιμάσουν αυτό το τεστ σε άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών.

Παράλληλα, άλλες ερευνητικές ομάδες εξετάζουν άλλες πιθανές εξετάσεις για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Η ανάγκη για ένα προληπτικό τεστ για τη νόσο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι η ασθένεια ίσως στοιχίζει τις ζωές μισού εκατομμυρίου Αμερικανών, καθιστώντας την σχεδόν τόσο θανατηφόρα όσο οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Εάν κάποιο από αυτά τα τεστ πετύχει, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσει στα ιατρεία, αφού το τεστ θα πρέπει να επικυρωθεί από άλλα εργαστήρια και σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού. Το τεστ που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Georgetown και του Rochester, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε λευκούς ανθρώπους και μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο καλά με άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Η Heather Snyder, εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, υποστήριξε ότι η μελέτη έγινε σωστά, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. "Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη. Αλλά είναι πολύ προκαταρκτική", δήλωσε.


Σχετικά Άρθρα