ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμπρός- πίσω με την πανδημία: Προστατεύοντας τα παιδιά τους αποδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό

13 Ιουνίου 2021, 08:00

images

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών καθώς δεν εκτίθενται σε ιούς για να αναπτύξουν αντισώματα. 

Τα παιδιά δεν αναπτύξουν αντισώματα αφού το πρόσωπό τους είναι καλυμμένο και αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τους φίλους τους. Έτσι όταν βρίσκονται κανονικά με συνομηλίκους τους μοιράζονται μικρόβια και ιούς που δεν προξενούν ασθένειες, αλλά μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη ανοσίας, καθώς ενισχύουν το μικροβίωμα στον οργανισμό.

Η επαφή με παθογόνους οργανισμούς συμβαίνει σε αρκετά τακτική βάση και παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μπορεί να μην νοσήσουν, η έκθεση σε αυτούς τους οργανισμούς τα βοηθά στην άμυνα του οργανισμού τους ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη ιολόγους, κλειδώνοντας όλη μέρα τα παιδιά μας στο σπίτι για να τα προστατεύσουμε από έναν ιό- στην προκειμένη περίπτωση από τον κορωνοϊό– τα καθιστούμε ευεπίφορα σε άλλους κοινούς ιούς .

Οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως για τον RSV, έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στους πνεύμονες και προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά . Για τον ιό αυτόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο. «Η γρίπη με ανησυχεί, αλλά υπάρχει ένα εμβόλιο – και έτσι οι πιο ευάλωτες ομάδες θα έχουν πρόσβαση στα αντιγριπικά εμβόλια», δήλωσε η καθηγήτρια Κάθριν Μουρ, κλινική σύμβουλος για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι, εάν η ζωή αρχίσει να επιστρέφει στην προ-Covid κανονικότητα, οι ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό και κυκλοφορούν συνήθως κάθε χειμώνα, θα επιστρέψουν παράλληλα με τον κορωνοϊό. Μέχρι τα τέλη του 2019, τα περισσότερα παιδιά περνούσαν τον χρόνο τους έχοντας συνεχή αλληλεπίδραση με τους φίλους, τους δασκάλους, την οικογένεια και τους γείτονές τους. Ύστερα, που ήρθε η πανδημία, απομονώθηκαν.


Σχετικά Άρθρα