ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικός καρδιολόγος εξηγεί στο ygeiawatch το μηχανισμό αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές

14 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε το Σάββατο ο παραλίγο θάνατος του Δανού ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν, ηλικίας 29 ετών, ο οποίος κατέρρευσε μέσα σε γήπεδο συμμετέχοντας σε αγώνα με την Εθνική Δανίας. Ο αθλητής φέρεται -σύμφωνα και με δηλώσεις των ιατρών που τον έχουν εξετάσει στη Μεγάλη Βρετανία όπου αγωνίζεται σε ομάδες τα τελευταία χρόνια-, να έχει γενικά καλή υγεία και ειδικά οι καρδιολογικές του εξετάσεις δεν είχαν δείξει ποτέ κάποιο πρόβλημα. 

Το ygeiawatch προσπαθεί να ρίξει φως στο γεγονός με ερωτήματα που έθεσε στον κ. Στάθη Παπαθεοδώρου ο οποίος είναι καρδιολόγος, συνεργάτης στη Μονάδα Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Το 2019 ήταν υπότροφος στην ομάδα του καθηγητή Σενζάϊ Σάρμα στο Saint George’s Hospital.

Ο Έρικσεν ήταν τότε παίκτης της Τότεναμ και ο καθηγητής Σάρμα ήταν ο επικεφαλής της ομάδας καρδιολόγων που διενεργούσαν τον καρδιολογικό έλεγχο όλων των ποδοσφαιριστών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο κ. Παπαθεοδώρου θυμάται έναν αθλητή καθόλα υγιή και ικανό να λαμβάνει μέρος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αυτό άλλωστε έχει δηλώσει από το Σάββατο σε αναλυτικές συνεντεύξεις του ο καθηγητής Σάρμα που είναι ο υπεύθυνος για τις εξετάσεις στους ποδοσφαιριστές.

Ζητήσαμε, με αφορμή το συμβάν του Σαββάτου, από τον έμπειρο Έλληνα καρδιολόγο να μάς εξηγήσει πώς μπορεί να διαλάθει της προσοχής του καρδιολόγου ένα νόσημα και να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο…

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρου, «για να παίζει σε μια ομάδα ένας ποδοσφαιριστής περνά από συγκεκριμένο έλεγχο με καρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Έχουν γίνει εκατομμύρια διοργανώσεις και έχουν υπάρξει μετρημένες στα δάχτυλα τέτοιες περιπτώσεις. Παρότι όμως δεν συμβαίνει καθόλου συχνά, μπορεί να υπάρχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που δεν είμαστε σε θέση να το εντοπίσουμε με καρδιογράφημα ή υπέρηχο καρδιάς. Είναι σπάνιες περιπτώσεις για κάποιες εκ των οποίων δεν θα μάθουμε ποτέ την αιτιολογία…».

Αλλά πώς είναι δυνατόν να είναι άγνωστη η αιτιολογία; 

Ο γιατρός μάς εξηγεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το πρώτο «σύμπτωμα» που δίνει η υποβόσκουσα νόσος είναι ο αιφνίδιος θάνατος ή μια επικίνδυνη αρρυθμία.

«Συνήθως η πλειοψηφία των αιτίων για αιφνίδιο θάνατο σε αθλητή αφορούν κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις υποκλινικές που έχουν ως πρώτη εμφάνιση -δυστυχώς- μια επικίνδυνη αρρυθμία ή τον αιφνίδιο θάνατο. Γι’ αυτό επιμένουμε στον ενδελεχή καρδιολογικό έλεγχο των αθλητών και έχει η Ελλάδα μάλιστα θεσπίσει την Κάρτα Αθλητή. Σημαντικό όμως είναι, οικογένειες που έχουν παρουσιάσει σε μέλη τους τέτοια προβλήματα, να τις βρούμε πριν τους συμβεί ένα νέο δυσάρεστο σύμβαμα», τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Και προσθέτει ότι γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Καρδιολογία και Πρόληψης του Αιφνίδιου Καρδιολογικού Θανάτου (icardiacnet.gr) στο οποίο προσφεύγουν άνθρωποι που έχουν κληρονομικό καρδιολογικό νόσημα ή περιστατικό αιφνίδιου θανάτου στην οικογένεια. «Σε αυτούς μπορούμε να προλάβουμε μία άσχημη εξέλιξη. Η στρατηγική μας ενάντια στο αιφνίδιο καρδιολογικό θάνατο περιλαμβάνει:

Καρδιολογικό έλεγχο των αθλητών.

  • Έλεγχο των οικογενειών και των ομάδων υψηλού κινδύνου.
  • Να υπάρχουν φορητοί απινιδωτές και άνθρωποι εκπαιδευμένοι στους χώρους αθλητικών εκδηλώσεων ώστε αν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, να σώσουν τον ασθενή.

Χρειάζονται και τα τρία αυτά για να προλαμβάνουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στα γήπεδα» καταλήγει.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα