Τσίχλα με αντιικό φάρμακο θα λύνει στο μέλλον πολλά προβλήματα
04 Ιουλίου 2025, 18:00

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανέπτυξαν μια καινοτόμο αντι-ιική τσίχλα, ικανή να παγιδεύει και να απενεργοποιεί ιούς όπως ο απλός έρπης και η γρίπη πριν εξαπλωθούν ή προκαλέσουν μόλυνση.
Σύμφωνα με ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Molecular Therapy, το στόμα παρέχει μια πολύ πιο αποτελεσματική οδό για τη μετάδοση του ιού απ’ ό,τι η μύτη. Αυτή η διαπίστωση ενέπνευσε τους επιστήμονες να διερευνήσουν μια αντισυμβατική προσέγγιση για την αναχαίτιση των λοιμώξεων στην πηγή της ανάπτυξής τους.
Το συστατικό που καθιστά αυτή την τσίχλα αποτελεσματική κατά των ιών είναι μια φυσική πρωτεΐνη που ονομάζεται FRIL (Flt3 Receptor Interacting Lectin) και εξάγεται από τα φασόλια lablab – ένα όσπριο που καλλιεργείται εδώ και αιώνες σε ολόκληρη την Αφρική και την Ασία. Η FRIL δεσμεύει και συσσωρεύσει μόρια σακχάρου στην επιφάνεια των ιών, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν και να μολύνουν τα κύτταρα. Ακόμη, όμως, κι αν εισχωρήσουν στο εσωτερικό, η FRIL τους ακολουθεί και τους εμποδίζει να διαφύγουν.
Αυτό που κάνει την FRIL πολλά υποσχόμενη είναι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά της. Σε σκόνη φασολιών, η πρωτεΐνη παραμένει ενεργή για σχεδόν δύο χρόνια, ενώ σε μορφή κόμμι -δηλαδή μιας παχύρρευστης, κολλώδους ουσίας- διατηρεί τις αντιιικές της ιδιότητες ακόμη και μετά από 794 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αντίθεση, επομένως, με πολλά αντιιικά φάρμακα, που απαιτούν ψυχρή αποθήκευση, το κόμμι είναι πιο πρακτικό για ευρεία χρήση.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την τσίχλα ενάντια σε τέσσερις ιούς: Δύο στελέχη γρίπης (H1N1 και H3N2) και δύο τύπους έρπητα (HSV-1 και HSV-2). Οι εργαστηριακές δοκιμές της τσίχλας έδειξαν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα, έδειξε ικανή να παγιδεύσει το 75-94% των σωματιδίων του ιού του απλού έρπητα. Ακόμη και σε συγκεντρώσεις ιών που συνήθως βρίσκονται στο ανθρώπινο σάλιο, η τσίχλα ήταν σε θέση να εμποδίσει περισσότερο από το 95% των ιών. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά κατά της γρίπης, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές δόσεις, ενώ χρειάστηκε μια ελαφρώς υψηλότερη συγκέντρωση για να μπλοκαριστεί αποτελεσματικά ο HSV-1. Κατά την προσομοίωση της ανθρώπινης μάσησης, περισσότερο από το ήμισυ του περιεχομένου FRIL απελευθερώθηκε μέσα στα πρώτα 15 λεπτά.
Πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, η τσίχλα πρέπει να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους. Οι ερευνητές διερευνούν επίσης νέες εφαρμογές της FRIL, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της σε ζωοτροφές, για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών.
Tags: αντιικά φάρμακα