ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγώνας για εμβόλια αλλά και θεραπείες κατά του κορωνοϊού

08 Φεβρουαρίου 2021, 07:00

images

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθεί στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου και, όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, «αν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών». Την ίδια ώρα, η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε ασθενείς που νοσηλεύονται, αποτελεί μια από τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως αναφέρει  η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το ΕΚΠΑ.

«Το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στη συνέντευξή του, ο οποίος ήδη την Πέμπτη σε δήλωση του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA) είχε υποστηρίξει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει επίσης να ελέγξει την έγκριση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, και ότι από αυτήν την άποψη, δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα πολιτικό ταμπού».

«Ναι, εάν τα εμβόλια έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη», απαντά στην ερώτηση εάν ο ίδιος θα εμβολιαζόταν με το εμβόλιο Sputnik-V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, και προσθέτει ότι «στα εμβόλια μετρά αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες».

Για τον «επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό» των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμβόλια, ο καγκελάριος καθιστά υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης καθώς και την «ταχύτητα έγκρισης» τους, θεωρώντας, όπως τονίζει, «προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων».

Τα νέα από την θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, αποτελεί μια από τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως αναφέρει  η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα με COVID-19 αυξάνονται συνεχώς, η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν από τη νόσο, είναι αποτελεσματική και εγκεκριμένη θεραπεία από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ. Η αρχική έγκριση είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2020.

Την 4 Φεβρουαρίου 2021, ο FDA έδωσε καινούργια στοιχεία για τη θεραπεία πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο FDA τονίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται πλάσμα που περιέχει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων μόνο και η χορήγηση στους νοσοκομειακούς ασθενείς θα πρέπει να γίνεται ενωρίς μετά την ημέρα εισαγωγής. Χορήγηση πλάσματος με χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων ή χορήγηση σε ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί δεν φαίνεται να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην έκβαση της νόσου. Επίσης η χορήγηση πλάσματος με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων συνιστάται για όλους τους ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή.

O FDA προτείνει επίσης εννέα δοκιμασίες (test) αντισωμάτων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των anti-SARS-CoV-2 αντισωμάτων στους ασθενείς που ανέρρωσαν από την COVID-19 και δωρίζουν το πλάσμα τους.

Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την 28 Απριλίου 2020 πολυκεντρική μελέτης φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την νόσο COVID-19 σε νοσηλευομένους ασθενείς με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, που λαμβάνει χώρα σε 6 νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και 36 ακόμη ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ, και με συμμετοχή του National Cancer Institute των ΗΠΑ.

Το πλάσμα συλλέγεται με τη διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.


Σχετικά Άρθρα