ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Yoga και Pilates δεν είναι απλά μόδα - Βοηθούν σε πολλά

09 Ιουλίου 2019, 10:11

images

Η yoga είναι κάτι παραπάνω από μια μόδα για να λέμε ότι κάνουμε κάποια άσκηση… Όπως έχουν δείξει επιστημονικές παρατηρήσεις, αυξάνει την ισορροπία και την ευλυγισία του σώματος ενώ ενισχύει και άλλες αθλητικές επιδόσεις που χρειάζονται αυτές τις ικανότητες. Παράλληλα, η yoga μας χαρίζει δύναμη και ειδικά με την «στάση του σκύλου» ενδυναμώνει τους μυς μας.

Σε μια έρευνα, 79 ενήλικες έκαναν μια σειρά βασικών στάσεων yoga επί 6 ημέρες την εβδομάδα και για 24 εβδομάδες συνεχώς. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, οι συμμετέχοντες είχαν αξιοσημείωτη αύξηση στη δύναμη και την αντοχή τους ειδικά στο επάνω μέρους του σώματος ενώ οι γυναίκες παρατήρησαν και απώλεια βάρους και μειωμένο σωματικό λίπος.

Η yoga όμως δρα και σε ένα πιο βαθύ, επίπεδο μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Μάλιστα, σε μια έρευνα, όσοι έκαναν yoga φάνηκε να αποκοιμούνται γρηγορότερα, να κοιμούνται περισσότερο και να νιώθουν πιο ξεκούραστοι όλη την επόμενη ημέρα.

Τέλος, κάποιες στάσεις yoga βοηθούν στον περιορισμό των πόνων στην πλάτη. Έρευνα του 2005 ανακάλυψε ότι η yoga ήταν περισσότερο αποτελεσματική από άλλες ασκήσεις. Και βέβαια η yoga κάνει και το καλό που όλοι …φανταζόμαστε στην ψυχική μας κατάσταση καθώς μειώνοντας το άγχος, βοηθά στην αντιμετώπιση ακόμα και ήπιων μορφών κατάθλιψης.

Ειδικοί πιστεύουν μάλιστα ότι δρα ως χαλαρωτική τεχνική ρυθμίζοντας τα συστήματα απόκρισης στο στρες, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και διευκολύνοντας την αναπνοή. Κι αυτό αποδεικνύουν και άλλες έρευνες που έδειξαν ότι μειώνει την έκκριση της κορτιζόλης.

 

Pilates

Σε αντίθεση με τη yoga, η μέθοδος Pilates χρησιμοποιεί την αντίσταση και τα βάρη για να μας χαρίσει περισσότερη δύναμη εξασκώντας όλες τις μυϊκές ομάδες και οδηγώντας στην απόκτηση ενός πιο δυνατού σώματος.

Το Pilates μάλιστα θεωρείται πολύ καλό για τη στήριξη και ενδυνάμωση της μέσης με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά να αποδεικνύει ότι είναι πολύτιμο στη μείωση του πόνου της μέσης. Αλλά το Pilates θεωρείται και άσκηση νου- σώματος και απαιτεί συγκέντρωση που μπορεί να σας αποσπάσει από τις καθημερινές σας ανησυχίες, προσφέροντας ηρεμία και ευεξία.

Το «φόρτε» του είναι η επίπεδη κοιλιά που μας χαρίζει με τις ασκήσεις που κάνουμε. Έχει μοναδική εστίαση στους μυς του κορμού, στην κοιλιά και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενδυνάμωση του κορμού, σύμφωνα με το American Council on Exercise.

Σχετικά Άρθρα