ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το υψηλής διατροφικής αξίας τυρί που διχάζει…

23 Αυγούστου 2019, 07:04

images

Κάποιοι τα τρώνε καθημερινά και τα λατρεύουν και κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν ούτε να τα μυρίσουν από απόσταση.

Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα τυριά είναι μία ομάδα τροφίμων που προκαλούν… πάθη!

Κι ενώ το ασβέστιο, το φώσφορο, το κάλιο και οι βιταμίνες που περιέχουν τα καθιστούν θρεπτική επιλογή, το λίπος και το αλάτι που τα συνοδεύει, μας επιβάλλουν να τα καταναλώνουμε με μέτρο, τόσο για να μην παχύνουμε, όσο και για να μην ανέβουν η χοληστερίνη (από το λίπος) και η αρτηριακή μας πίεση (από το αλάτι).

Δεν είναι όμως όλα τα τυριά ίδια ως προς τη διατροφική αξία και τις θερμίδες και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη όταν κάνουμε τις αγορές μας. Για παράδειγμα:

Το τυρί τύπου cottage μας δίνει ανά 30 γραμμάρια 29 kcal, 19 mg ασβέστιο και 109 mg νάτριο. Την ίδια ώρα, τα 30 γραμμάρια γραβιέρας μας δίνουν 125 θερμίδες (!), 287 mg ασβέστιο και 101 mg νάτριο!

Από το παραπάνω παράδειγμα καταλαβαίνουμε ότι η διατροφική αξία κάθε τυριού διαφέρει κατά πολύ και ως εκ τούτου, ο καθένας εξ ημών είναι χρήσιμο να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα ανάλογα τα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας που έχει.

Η συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό και έναν διαιτολόγο θα καθορίσει τις επιλογές μας αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να μην στερούμαστε το αγαπημένο μας τρόφιμο.

To«εθνικό» τυρί της Κύπρου

Το δικό μας αγαπημένο χαλλούμι είναι, κατά βάση, ένα ημίσκληρο λευκό τυρί.

Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα μαζί με αγελαδινό ενώ προστίθενται φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα κυπριακού δυόσμου και λίγο αλάτι.

Το κατώτατο ποσοστό λίπους του είναι το 43% επί ξηρού.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια:

Ενέργεια 340 kcal (το light 230 kcal)

Λίπος 25 γραμμάρια

Υδατάνθρακας 2,5 γραμμάρια

Πρωτεΐνη 23 γραμμάρια

Ασβέστιο  690mg

Ως εκ τούτου το χαλλούμι μας είναι μια άριστη επιλογή τυριού αλλά όπως όλα, πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο αν θέλουμε να χαιρόμαστε τα θετικά του στοιχεία και να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολλά λιπαρά.

Επομένως «Παν μέτρον, άριστον» και στην περίπτωση αυτή.       

Πηγή: Medical newstoday.com, Bbcgoodfood.com

Σχετικά Άρθρα