ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα «χαϊδεμένα» παιδιά κινδυνεύουν από κατάθλιψη

05 Ιουλίου 2019, 14:31

images

Δεν είναι καθόλου σπάνιο για τα αδέρφια να μαλώνουν για το ποιο είναι το αγαπημένο της μαμάς τους. Όμως η επιστήμη δείχνει ότι τελικά το να είσαι το «χαϊδεμένο» παιδί της μαμάς μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο ακούγεται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Όπως εξηγεί στο YgeiaWatch η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, «αυτό φάνηκε μετά από έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Purdue στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 725 παιδιών από 309 οικογένειες και η οποία ξεκίνησε το 2001». Οι μητέρες σε κάθε οικογένεια ήταν 65-75 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα, επομένως και τα παιδιά ήταν ενήλικα. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν η αντίληψη που είχαν τα παιδιά για το πόσο κοντά ήταν με τη μητέρα τους, η αίσθηση «αντιπαλότητας» που επίσης μπορεί να είχαν, το πόσο περήφανα ή απογοητευτικά μπορεί να αισθάνονταν εξαιτίας της μητέρας τους και φυσικά τυχόν ενδείξεις κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα παιδιά που θεωρούσαν ότι ήταν συναισθηματικά πιο κοντά στη μητέρα τους απ’ ό,τι ήταν τα αδέρφια τους ανέφεραν πιο συχνά και πιο έντονα σημάδια κατάθλιψης. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για τα παιδιά που θεωρούσαν ότι είχαν απογοητεύσει τη μητέρα τους η οποία προφανώς είχε μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει πιθανόν εξαιτίας της αντιπαλότητας των αδερφιών που «διαγωνίζονται» για τη θέση του αγαπημένου παιδιού της μαμάς αλλά και εξαιτίας της ευθύνης που μπορεί να αισθάνονται τα «χαϊδεμένα» παιδιά εξαιτίας της αδυναμίας που τους δείχνει η μητέρα τους και την οποία προσπαθούν να δικαιώσουν.

 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μην «φορτώνουμε» τα παιδιά με τις δικές μας συναισθηματικές ανάγκες και να αποφεύγουμε να τους βάλουμε την «ετικέτα» του παιδιού από το οποίο περιμένουμε περισσότερα σε διάφορα επίπεδα. Η πρόθεσή μας μπορεί σε συνειδητό επίπεδο να μην είναι κακή, αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο προσθέτει το βάρος των προσδοκιών μας πάνω στην ευαίσθητη πλάτη του παιδιού που εμείς επιλέγουμε να λέμε «αγαπημένο» ή «αδυναμία» μας!

Σχετικά Άρθρα