ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικό γεύμα το πρωινό όχι όμως και φάρμακο

10 September 2019, 07:59

images

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι το πρωινό βοηθά στο αδυνάτισμα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με αποτέλεσμα να αποτελεί απλή παρατήρηση κάποιων…

Στην πραγματικότητα, το πρωινό δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα γεύμα της ημέρας.

Οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι μας γεμίζει ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας, μειώνει τις πιθανότητες να πεινάμε πολύ το μεσημέρι και τελικά στηρίζει την προσπάθεια για υγιεινή διατροφή και αδυνάτισμα.

Οι επιστημονικές απόψεις ωστόσο βάζουν κάποια όρια και μερικές προϋποθέσεις στις απόψεις αυτές:

1. Το πρωινό για να μας κάνει καλό πρέπει να περιέχει υγιεινά και ισορροπημένα συστατικά. Δεν είναι όλα τα πρωινά καλά για την υγεία μας.

2. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως) είναι η πιο καλή επιλογή καθώς βοηθά στην απώλεια λίπους γύρω από τη μέση και τα σπλάχνα. Ενώ οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη), κάνουν κακό στον οργανισμό και αυξάνουν την όρεξη μέσα στις επόμενες ώρες.

3. Οι πολλές θερμίδες δεν βοηθούν απαραίτητα στο να έχουμε ενέργεια. Οι ειδικοί λένε να αποφεύγουμε τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες – όπως είναι το μπέικον - στο πρωινό όπως σε όλα μας τα γεύματα.

4. Τα υπερβολικά πολλά δημητριακά, τα υπερβολικά πολλά φρούτα, το υπερβολικά πολύ γάλα μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας για απώλεια κιλών.

5. Είναι 100% καλύτερο να τρώμε 2 φρούτα από το να πόινουμε ένα ποτήρι χυμό. Με τον χυμό παίρνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες, δεν χορταίνουμε και δεν καταναλώνουμε φυτικές ίνες όπως όταν τρώμε ολόκληρο το φρούτο.

6. Αν τρώμε σε όλα τα γεύματα πολύ, όσο υγιεινά κι αν τρώμε, όσο καλό πρωινό κι αν συνηθίζουμε, όχι μόνο δεν θα αδυνατίσουμε αλλά θα βάλουμε βάρος. Είναι σημαντικό να μετράμε τις θερμίδες όλη την ημέρα. Αν πάρουμε 500 θερμίδες το πρωί, δεν διαφέρουμε από αυτόν που πήρε 500 θερμίδες στο γεύμα ή το δείπνο.

Πηγή: American Nutrition Association

Σχετικά Άρθρα