ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμόγελου του Παιδιού και περιστατικά βίας το προηγούμενο έτος

19 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2022 με την εξειδικευμένη ομάδα 464 επαγγελματιών επιστημόνων εργαζομένων, στήριξε σε όλη την Ελλάδα 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους. Σημειώθηκε ωστόσο αύξηση της τάξεως του 41% σε σχέση με το 2021 γεγονός που δίνει το στίγμα των δύσκολων καιρών που ζούμε σε όλη την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 40.735 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της βίας, 1.515 παιδιά και 167 ενήλικες υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στον τομέα της εξαφάνισης, 13.686 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της υγείας και 16.565 παιδιά και οι οικογένειές τους υποστηρίχθηκαν που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

O πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε χθες σε σχετική εκδήλωση: «Σήμερα, είμαστε εδώ ενώπιών σας, μαζί με δώδεκα άξιους και εξειδικευμένους συνεργάτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του “Χαμόγελου”, για να σας παρουσιάσουμε τι καταφέραμε το 2022. Μόνο δώδεκα από τους 464 επαγγελματίες μας, οι οποίοι εδώ και 27 χρόνια, καθημερινά, από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας, βρίσκονται, με συνέπεια και αφοσίωση, στην υπηρεσία των παιδιών. Των παιδιών που δοκιμάζονται, των παιδιών που υποφέρουν, των παιδιών που για κάποια από αυτά “To Χαμόγελο του Παιδιού” μπορεί να είναι η μοναδική τους ευκαιρία ζωής και ευημερίας. Το 2022, υποστηρίξαμε, εξειδικευμένα και ολιστικά, 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους, πάντα σε συνεργασία με τους θεσμούς του κράτους, καταγράφοντας μία αύξηση 41% στα παιδιά που στηρίξαμε το 2021. Διαχειριστήκαμε 197.548 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, 1 κλήση το λεπτό, με μέσο χρόνο αναμονής, μόνο 12 δευτερόλεπτα.

Πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένα παιδί και η οικογένειά του, μία οικογένεια με μία ιστορία βίας, μία υπόθεση εξαφάνισης, μία χρόνια ασθένεια, έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Αξίζει να επισημάνουμε ότι 1 στα 2 παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του “Χαμόγελου”  έως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μέσω της διαδικασίας της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσω της αναδοχής ή τεκνοθεσίας. Είμαστε ο Οργανισμός που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επανασυνδέσεις παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια, καθώς προωθούμε, διαχρονικά και σταθερά, την παράλληλη πλαισίωση της οικογένειας, με  απώτερο στόχο, το παιδί να επιστρέψει στη ζεστασιά της, όταν φυσικά το επιτρέπει ο νόμος. Παράλληλα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα ενήλικα παιδιά μας, φροντίζοντας, για άλλη μια φορά, να είμαστε δίπλα τους, βήμα-βήμα μέχρι να καταφέρουν να αυτονομηθούν, συναισθηματικά, αλλά και πρακτικά, ώστε να μη μας έχουν πλέον ανάγκη.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, κόντρα στις καθημερινές δυσκολίες, συμπληρώνοντας με τις δράσεις μας τους θεσμούς του κράτους. Γιατί εάν δεν υπάρχει συντονισμός με τους εκάστοτε κρατικούς θεσμούς, η προσπάθεια μας παραμένει μία ευχή. Και η καθημερινότητα και τα προβλήματα των παιδιών μας, σήμερα, δε χρειάζονται λόγια, αλλά ουσιαστικές και άμεσες λύσεις», κατέληξε ο κος Γιαννόπουλος, δίνοντας τον λόγο στους επιστήμονες ομιλητές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Παιδαγωγούς, οι οποίοι ανέλυσαν ξεχωριστά τους τομείς τους οποίους διαχειρίζονται και συντονίζουν, τονίζοντας όλοι ανεξαρτήτως, την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας των υπηρεσιών και δράσεων του Οργανισμού στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα των παιδιών και νέων να καταγράφονται όλο και αυξανόμενα.

Η Φωτεινή Παπαδάτου, ψυχολόγος από το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Ηράκλειου Κρήτης ανέφερε: «Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και στο Chat1056, οι άνθρωποι του “Χαμόγελου”, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, απαντήσαμε σε χιλιάδες κλήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2022 και διαχειριστήκαμε περίπου 20 υποθέσεις παιδιών την ημέρα. Παιδιά που βίωναν σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική βία, παραμέληση ή βρισκόταν, με κάποιον άλλο τρόπο, σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα και χρειάστηκε να ενημερώσουμε τις αρχές. Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων, μας καλούσαν περίπου 3 παιδιά ανά ημέρα, εμπιστευόμενα τον Οργανισμό μας και το έργο του, ενημερωμένα για τις Γραμμές μας από τις δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία, τα οποία χρειάζονταν συμβουλευτική για διάφορες σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως θέματα ψυχικής υγείας και δυστυχώς, όχι σπάνια, με σκέψεις αυτοκτονικότητας. Οι Γραμμές μας είναι το μέσο σωτηρίας για χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο!»

Αναφορικά με την αποκατάσταση παιδιών σε οικογένειες, η Στεφανία Τέκου, Κλινική Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια στο Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» ανέφερε:«Το καλύτερο δυνατό πλάνο για κάθε παιδί εξατομικευμένα δεν είναι άλλο από μία οικογένεια. Όχι όμως μία οποιαδήποτε οικογένεια, αλλά την κατάλληλη οικογένεια, για το εκάστοτε παιδί. Διότι πλέον, δυστυχώς, μετράμε ολοένα και περισσότερα παιδιά που επιστρέφουν από θετές και ανάδοχες οικογένειες. Γεγονός που μας προβληματίζει πολύ, καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά.

Στο Κέντρο Ημέρας στηρίζουμε παιδιά, πολύ τραυματισμένα, που εμπίπτουν σε όλο το εύρος παιδοψυχιατρικής ψυχοπαθολογίας, καθώς και οικογένειες απομονωμένες, μονογονεϊκές, θετές, ανάδοχες με αυξημένες δυσκολίες και ανάγκη για υποστήριξη, οι οποίες βρίσκουν παρηγοριά και στήριξη στη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου και δεσμεύονται στη συνεργασία μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των μελών και των δεσμών. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό είναι και η υποστήριξη που παρέχουμε και στους φροντιστές ή γονείς και κηδεμόνες των παιδιών», πρόσθεσε αναφορικά με το πεδίο δράσης της.

Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μίλησε για τις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017), υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται, αγνοείται. 

Ωστόσο, σε αυτή τη συνθήκη της εξαφάνισης τα παιδιά δεν αγνοούνται μόνο, κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα. Γι’ αυτό, όλοι και όλες, στον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” προσπαθούμε όχι μόνο να προλάβουμε τα παιδιά από το να εξαφανιστούν, αλλά και να τα προστατεύσουμε από κινδύνους όταν εξαφανίζονται. 

Αμεσότητα, υπευθυνότητα, συνεργασίες, εμπειρία και γνώση είναι οι σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Κάθε παιδί που αγνοείται, κάθε συνάνθρωπός μας που αγνοείται είναι αυτομάτως σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε όλες μας τις δράσεις και ενέργειες για να είμαστε βέβαιοι και βέβαιες ότι κανείς και καμία δεν κινδυνεύει».



Σχετικά Άρθρα