ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τακτικό σεξ καθυστερεί την έλευση της εμμηνόπαυσης

01 Ιουνίου 2020, 18:00

images

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με όσες κάνουν λιγότερο σεξ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που έρχεται να συμπληρώσει μια προηγούμενη που διεξήχθη μέσα στο 2020 και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι ερευνητές του τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι δημοσίευσαν την εργασία τους στο Royal Society Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, ανέλυσαν στοιχεία για 3.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 45 έτη τις οποίες παρακολουθήθηκαν επί μία δεκαετία.

Όπως αποδείχτηκε, όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα. Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν επίσης μειωμένη κατά 19%.

«Αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα "επιλέγει" να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς δεν θα είχε νόημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μέγκαν Άρνοτ.

Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Μέχρι το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.



Σχετικά Άρθρα