"Αγαπηθήκαμε, ήταν καλό παιδί, παντρευτήκαμε, χωρίσαμε"... Γιατί το τέλος δεν είναι πάντα αίσιο;
09 Μαΐου 2025, 18:00

Η αγάπη δεν αρκεί για να ζήσεις αρμονικά με έναν άνθρωπο επί δεκαετίες... Πολλοί πιστεύουν ότι όσο υπάρχει αγάπη, όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο ψυχρή: Αν οι διαφορές στις απόψεις είναι μεγάλες και ουσιαστικές, αν δεν υπάρχει επικοινωνία, αν δεν έχουμε παρόμοιους στόχους, ο γάμος θα πεθάνει μέσα στην πρώτη δεκαετία παρά την αγάπη, τον έρωτα και την αρχική καλή χημεία!
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι η πεποίθηση ότι τα «ευτυχισμένα ζευγάρια» δεν μαλώνουν ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι η σύγκρουση είναι όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και ωφέλιμη. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mark Travers, PhD, που έχει εξειδίκευση στα θέματα σχέσεων και είναι επικεφαλής της «Awake Therapy», η πιο δίκαιη αντιμετώπιση περιλαμβάνει ειλικρίνεια, σεβασμό και διάθεση να ακούσετε τον άλλον, χωρίς χαρακτηρισμούς ή τιμωρητική σιωπή. Όταν οι τσακωμοί γίνονται με ασφάλεια και αγάπη, μπορούν να οδηγήσουν σε αληθινό δέσιμο.
Εξάλλου, η αντίληψη ότι ο σύντροφός σας είναι το άλλο σας... μισό και μπορεί να καλύπτει όλες σας τις ανάγκες, να είναι φίλος, γονέας, ψυχολόγος και πολλά άλλα, είναι μία ρομαντική αυταπάτη! Ένας υγιής γάμος δεν βασίζεται σε δύο «μισά» που προσπαθούν να συμπληρωθούν, αλλά σε δύο ολοκληρωμένους ανθρώπους που επιλέγουν να πορεύονται μαζί. Ο Travers τονίζει πόσο σημαντικό είναι να διατηρείτε τις φιλίες, τα ενδιαφέροντα που είχατε πριν γνωριστείτε και τον δικό σας χώρο, μιας και η προσωπική ανεξαρτησία μέσα στη σχέση δεν απειλεί τη σύνδεση αλλά τη δυναμώνει. Όταν στο ζευγάρι κάνουν καριέρα και οι δύο, τότε τα προβλήματα είναι λιγότερα. Ενώ αν ο ένας κάνει καριέρα και ο άλλος είναι 12 ώρες την ημέρα μόνος του στο σπίτι, υπάρχει παράπονο και έλλειψη ταιριάσματος.
Να θυμάστε ότι στην αρχή όλα φαίνονται εύκολα και ελπιδοφόρα. Οι μεγάλες προσδοκίες όμως σύντομα αποδεικνύονται παραπλανητικές. Με τον καιρό, όμως, η ρουτίνα, οι υποχρεώσεις, η κούραση και τα παιδιά έρχονται να κάνουν την καθημερινότητα βαρετή και δύσκολη. Η συμβουλή του Travers είναι "θέστε το ζευγάρι ως προτεραιότητα, όχι μία φορά τον χρόνο, αλλά συστηματικά, με μικρές καθημερινές στιγμές σύνδεσης, ουσιαστικό χρόνο μαζί αλλά και συχνές συζητήσεις για το πώς νιώθετε πραγματικά. Καμία σχέση δεν προχωρά από μόνη της χωρίς φροντίδα".
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που πρέπει να θυμόμαστε. Οι άνθρωποι μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε. Αλλάζουμε. Και μερικές φορές το ταίριασμα που είχαμε ως νέοι, δεν συμβαίνει και στα 40 μας.
Οι εμπειρίες, οι αλλαγές στη ζωή και τον κόσμο, τα όνειρα και οι απογοητεύσεις μάς διαμορφώνουν. Το ζητούμενο δεν είναι να παραμείνετε ίδιοι, αλλά να μάθετε να μεγαλώνετε μαζί. Τα ζευγάρια που αντέχουν δεν αποφεύγουν τις αλλαγές, αλλά τις υιοθετούν ως κάτι κοινά θετικό.
Tags: γάμος, Γάμος και ψυχολογία, διαζύγιο