ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το βασικό σεξουαλικό πρόβλημα του άνδρα επιλύεται από ομάδα γιατρών

07 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να αφορά έναν άνδρα οποιασδήποτε ηλικίας και ορίζεται ως την ανικανότητα στον άνδρα να ξεκινήσει ή /και να ολοκληρώσει μια σεξουαλική πράξη κατ’ έξακολούθηση.

Ολοένα και περισσότεροι άνδρες είναι πια ενήμεροι και όταν διαπιστώνουν κάποιο πρόβλημα στη σεξουαλική τους δραστηριότητα απευθύνονται στους εξειδικευμένους ιατρούς, που είναι ο ουρολόγος και ο ενδοκρινολόγος. 

Μας ενημερώνει η ειδική ενδοκρινολόγος Ιφιγένεια Καψάλη:

"Από το ιστορικό και την κλινική εξέταση (μέτρηση του όγκου των όρχεων) και μόνον μπορεί να βρεθεί μια πιθανή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας που μπορεί να είναι μια ορχίτιδα ( φλεγμονή των όρχεων ), ή ακόμη ένας τραυματισμός των όρχεων ή του πέους, μια φίμωση, μια υδροκήλη ή ακόμη και μια απόφραξη σε κάποιο σημείο της οδού της σπερματογένεσης.

Από το ιστορικό μπορεί να ανασυρθούν βασικές πληροφορίες για τη στυτική δυσλειτουργία όπως είναι ο χρόνος έναρξης, η βαρύτητά της, ο τρόπος εγκατάστασης, το σεξουαλικό ιστορικό, τα συνοδά συμπτώματα κ.ά.

Ο άνδρας σε δεύτερο χρόνο πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τα πιθανά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτές είναι  εξετάσεις που περιλαμβάνουν γενικές εξετάσεις αίματος, δείκτες φλεγμονής, διάφορες ορμόνες καθώς και ειδικό Doppler που αναδεικνύει την φυσιολογική ή όχι αιμάτωση του πέους, νευρολογική εξέταση, έλεγχο νυχτερινών στύσεων με τη χρήση υπολογιστή, σηραγγομετρία και συραγγογραφία, ή και βιοψία των σηραγγωδών σωμάτων κ.ά.

Τα συχνότερα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η αρτηριοσκλήρυνση, η υπέρταση, ο τραυματισμός του πέους ή των όρχεων, η επέμβαση ή κάποιο τραύμα της πυέλου, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια, οι ενδοκρινοπάθειες (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, υπερπρολακτιναιμία κ.ά), ο καπνός, το αλκοόλ, η χρήση ουσιών, διάφορα φάρμακα (αντιυπερτασικά, καρδιολογικά, ψυχοτρόπα φάρμακα, ορμονικές θεραπείες κ.ά.).

Υπάρχει λοιπόν μια τεράστια γκάμα καταστάσεων που μπορεί να συντελέσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στη στυτική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε και την ίδια την ερωτική επιθυμία (libido) η οποία κατέχει καθοριστικό ρόλο στην σεξουαλική ζωή ενός άνδρα και που μπορεί η ανεπάρκειά της να οφείλεται τόσο σε ψυχογενή αίτια όσο και σε ορμονική ανεπάρκεια.

Μια πολύ συχνή και σημαντική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα είναι ο υπογοναδοτροφικός ή υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός που και στις δύο περιπτώσεις μεταφράζεται στην χαμηλή κυκλοφορία στο αίμα της τεστοστερόνης, που είναι η βασική ορμόνη στον άνδρα τόσο για την επίτευξη της ικανής στυτικής λειτουργίας και σεξουαλικής πράξης, όσο και για την  επίτευξη της σπερματογένεσης, της επιτυχής γονιμοποίησης και εν συνεχεία της τεκνοποίησης.

Η κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα της τεστοστερόνης σε ένα άνδρα αναλόγως την ηλικία του, παίζει καθοριστικό ρόλο αφενός στην σεξουαλική επιθυμία (libido) από την επιρροή που ασκεί σε ειδικά κέντρα του εγκεφάλου και αφετέρου στην εύρυθμη στυτική λειτουργία η οποία είναι αμιγώς ανδρογονοεξαρτώμενη.

Η φυσική κατάσταση του πέους είναι η χάλαση. Υπάρχουν τοπικοί μηχανισμοί στύσης (αγγειακοί και νευρικοί ) που έχουν ως στόχο τη διατήρηση του στυτικού μηχανισμού σε ετοιμότητα. Αυτοί δεν είναι όμως επαρκείς ούτε για τον συντονισμό αλλά ούτε και για την ποιότητα της στύσης. Ο ρόλος αυτός ανήκει στα ανδρογόνα (τεστοστερόνη), η παραγωγή και η δράση των οποίων έχει άμεση σχέση με τους τοπικούς μηχανισμούς.

Η στυτική δυσλειτουργία λοιπόν είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο φαινόμενο. Για την ομαλή εκδήλωσή της είναι απαραίτητη η ακεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μηχανισμών που αναλύθηκαν παραπάνω. Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται μια προσεκτική και εξειδικευμένη διερεύνηση ώστε να εντοπίζεται το σημείο και το μέγεθος του προβλήματος και με τη συνεργασία των ιατρικών ειδικοτήτων (ουρολόγος, ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος, αγγειοχειρουργός, ψυχίατρος κ.ά.) να επιτυγχάνεται η επίλυση και η θεραπεία του. Έτσι ο άνδρας να επιτυγχάνει μια σωστή στυτική λειτουργία και κατ’ επέκταση μια φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.







Σχετικά Άρθρα