ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει όταν οι δύο σύντροφοι δεν μοιράζονται την ίδια επιθυμία για σεξ;

12 Απριλίου 2024, 18:00

images

Ένας από τους πιο ολέθριους μύθους γύρω από το σεξ είναι ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι «μια ηλεκτρική σπίθα» που συμβαίνει φυσικά και ακαριαία. Στο πρώτο της βιβλίο, «Come As You Are: The Surprising New Science That Will Transform Your Sex Life», η σεξουαλική παιδαγωγός Δρ. Emily Nagoski, έδωσε μάχη ενάντια σε αυτήν την έννοια της αυθόρμητης επιθυμίας, κυρίως εκ μέρους των γυναικών που ένιωθαν ότι είχαν αποτύχει αν δεν βίωναν την ίδια επιθυμία με το σύντροφό τους. Τι συμβαίνει, όμως στις μακροχρόνιες σχέσεις όταν οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να φτάσουν στο ίδιο σημείο την ίδια στιγμή ή με τον ίδιο τρόπο; Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, η Nagoski έγραψε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Come Together: The Science (and Art!) of Creating Lasting Sexual Connections» που εστιάζει στη διατήρηση της σεξουαλικής συμβατότητας στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Ο Ian Kerner, θεραπευτής γάμου και οικογένειας, συγγραφέας και συνεργάτης στο θέμα των σχέσεων για το CNN, συνομίλησε με τη συγγραφέα, αναφέροντάς της πως «η διαφορά στην επιθυμία είναι το Νο. 1 σεξουαλικό ζήτημα το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις: χαμηλή επιθυμία, καμία επιθυμία, αναντιστοιχία λίμπιντο, αίσθημα σεξουαλικής ασυμβατότητας. Στο "Come Together", μας ζητάτε να δούμε το ζήτημα διαφορετικά. Αντί να εστιάσετε στην επιθυμία, γράφετε ότι «η ευχαρίστηση είναι το μέτρο» και ότι ο στόχος πρέπει να είναι το να εστιάσουμε στην ευχαρίστηση».

Η Nagoski απαντά: «Προχωρούσα ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο «Come as you are» και όσο παρακολουθούσα την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι οι βέλτιστες σεξουαλικές εμπειρίες, δεν έχουν να κάνουν πραγματικά με την επιθυμία. Όταν μιλάς με ανθρώπους που έχουν υπέροχη σεξουαλική ζωή, δεν μιλούν για επιθυμία. Απλώς δεν είναι μέρος της εξίσωσης. Αντίθετα, μιλούν για ευχαρίστηση, μιλούν για αυθεντικότητα και ευπάθεια. Και πάνω από όλα μιλούν για ενσυναίσθηση.

Προσωπικά, με ενδιέφερε να κάνω σεξ, αλλά δεν μπορούσα να φτάσω σε ένα μέρος όπου το σώμα μου ήταν έτοιμο γι' αυτό γιατί δεν ήμουν στη σωστή ψυχική κατάσταση. Ήξερα ότι αν μπορούσα να φτάσω εκεί, ο σύζυγός μου και εγώ θα κάναμε υπέροχο, ευχάριστο … σεξ. Αλλά υπάρχει μια τόσο ισχυρή σχέση μεταξύ του άγχους και του αγώνα με για σεξουαλική ευχαρίστηση. Αυτή ήταν η πρόκληση για μένα.

Για μένα, το να είσαι θετικός στο σεξ σημαίνει να έχεις βασική σωματική αυτονομία: Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πώς και πότε τον αγγίζουν και πώς αισθάνεται για το σώμα του. Αυτή είναι η ελευθερία - και όταν νιώθουμε ελεύθεροι, τότε μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην ευχαρίστηση».

Σχετικά Άρθρα