ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα φρούτα είναι το "όπλο" των πνευμόνων μας κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

01 Οκτωβρίου 2025, 10:00

images

Η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Η μελέτη παρουσιάστηκε από την Pimpika Kaewsri, διδακτορική φοιτήτρια από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ίδια δήλωσε ότι «πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνουν τις οδηγίες του ΠΟΥ και εκτεταμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία... Μία υγιεινή διατροφή - ιδιαίτερα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά - έχει συνδεθεί με καλύτερη πνευμονική λειτουργία. Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν μια υγιεινή διατροφή ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή να μετριάσουν εν μέρει τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank από περίπου 200.000 συμμετέχοντες, η Kaewri συνέκρινε τα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων - συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως - με τη λειτουργία των πνευμόνων τους (FEV1 - η ποσότητα αέρα που εκπνέεται σε ένα δευτερόλεπτο) και την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή λεπτών σωματιδίων (PM2.5). Η συγκέντρωση PM2.5 είναι η ποσότητα πολύ μικροσκοπικών σωματιδίων, 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερων, που απελευθερώνονται στον αέρα, για παράδειγμα από τις εξατμίσεις οχημάτων και τις βιομηχανικές διεργασίες. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το ύψος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Για κάθε αύξηση της έκθεσης σε PM2.5 κατά πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, η ομάδα παρατήρησε μείωση του FEV1 κατά 78,1 ml στην ομάδα χαμηλής πρόσληψης φρούτων, σε σύγκριση με μείωση μόνο 57,5 ml στην ομάδα υψηλής πρόσληψης φρούτων στις γυναίκες.

Ο Kaewri εξηγεί: «Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Και ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα ή περισσότερο φάνηκαν να έχουν μικρότερες μειώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα.

«Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούνται από τα λεπτά σωματίδια, ενδεχομένως αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων».

Σχετικά Άρθρα