ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξισμός και ενδοοικογενειακή βία αποτελούν την ντροπή του 21ου αιώνα

09 Μαρτίου 2021, 18:00

images

Με την ανθρωπότητα να προχωρά με γοργά βήματα προς την κατάκτηση του διαστήματος και την λύση δύσκολων προβλημάτων σε όλες τις Επιστήμες, φαντάζει παράταιρο και δυσνόητο να υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις σχετικά με το 55% του ανθρώπινου πληθυσμού (τις γυναίκες) και βία όλων των ειδών μέσα στα σπίτια όπου αυτές αποκαλούνται κόρες, σύζυγοι και μητέρες...

Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, είδαν το φως της δημοσιότητα διάφορες ιστορίες γυναικών που έχουν να διηγηθούν αληθινούς εφιάλτες και καταστάσεις που θα έπρεπε η κοινωνία να περιθωριοποιεί και να αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους.

Παραθέτουμε μία από τις "μαύρες" αυτές ιστορίες:

Η Ι.Μ διατηρούσε σχέση με έναν άντρα επί 11 χρόνια και στα 28 της αποφάσισε να παντρευτεί. Στην αρχή η βία ήταν λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική κι όταν έφτασε να σωματοποιηθεί ένα βράδυ μπροστά στους ίδιους της τους γονείς η Ι.Μ αποφάσισε να χωρίσει. Όπως αναφέρει έπειτα από μια δύσκολη περίοδο που περνούσε καθώς είχε χάσει έναν πολύ κοντινό της άνθρωπο, οι καυγάδες με τον σύζυγό της άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονοι, εκείνος να φωνάζει όλο και περισσότερο, αλλά και να σπάει πράγματα μέσα στο σπίτι. Ένα βράδυ που ήταν μεθυσμένος όταν είχε πάει εκείνη στους γονείς της, άρχισε να φωνάζει να βρίζει, να σπάει πράγματα, επιτέθηκε πρώτα σε εκείνη, πήγε να την χτυπήσει και την έσπρωξε, ενώ στη συνέχεια μπήκε στη μέση ο πατέρας της και η μητέρα της κι άρχισε να τους επιτίθεται. 

Τότε η Ι.Μ αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό και ζήτησε διαζύγιο. Ωστόσο η κατάσταση δεν έγινε καλύτερη διότι ο σύζυγός της έγινε ιδιαίτερα επίμονος, στέλνοντας της υβριστικά μηνύματα, παρακολουθώντας την και παρακαλώντας την να γυρίσει. «Τη δύναμη που χρειάστηκα και το θάρρος για να χωρίσω δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να την βρει κάποια, την βρήκα γιατί είχα τους γονείς μου και τους φίλους μου δίπλα μου και μπόρεσαν και με στήριξαν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή κράτησε ένα χρόνο μέχρι που έφτασε στο σημείο να του υποβάλλει μήνυση για ενδοοικογενειακή βία αλλά και ασφαλιστικά μέτρα.

«Αν μια γυναίκα έχει περάσει αυτό που πέρασα και διαβάσει αυτές τις γραμμές μπορεί να καταλάβει πόσο άσχημα περνούσα και πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγεις», αναφέρει η Ι.Μ, ενώ τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που θα υποστηρίζουν το άτομο που έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας και κακοποίησης, όπως επίσης και να ζητείται η συμβολή ενός ειδικού. 

«Αναγνώρισα ότι υπήρξα ένα θύμα κακοποίησης, προσπάθησα να καταλάβω τον εαυτό μου, γιατί ανέχτηκα όλα αυτά που ανέχτηκα. Με ενδιέφερε να μάθω εγώ πώς ήμουν σε όλο αυτό. Όταν ήμουν μέσα σε αυτό τον γάμο δεν είχα ιδέα τι σημαίνει ψυχολογική βία, λεκτική βία, τι σημαίνει κακοποίηση, τι σημαίνει ενδοοικογενειακή βία, συναίνεση, δεν ήξερα ποιο είναι το δικαίωμά μου ως γυναίκα δεν ήξερα τι είναι λογικό να κάνει ένας άντρας και τι δεν είναι λογικό να κάνει ένας άντρας, δεν είχα έρθει ποτέ σε άμεση γνώση της ύπαρξης αυτών των πιθανών σχέσεων μέσα στην κοινωνία κι αυτό δεν με βοήθησε να αναγνωρίσω τον εαυτό μου ως ένα τέτοιο θύμα. 

Στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει έντονη πατριαρχία, έντονος σεξισμός, η θέση της γυναίκας δεν είναι ισότιμη, είναι κλειστή κοινωνία κι αυτό δεν βοηθάει καθόλου, δεν έχεις να παλέψεις μόνο με το θύτη σου έχεις να παλέψεις και με τον κόσμο που υπάρχει εκεί έξω», σημειώνει.


Σχετικά Άρθρα