ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουμε σύντροφο με τα ίδια κριτήρια που είχαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας;

23 Ιουνίου 2020, 18:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, αποκάλυψε ότι τα κριτήρια επιλογής συντρόφου περισσότερων από 14.000 ετεροφυλόφιλων κατοίκων σε 45 χώρες μοιάζουν με αυτά των γιαγιάδων και των παππούδων μας...

Οι γυναίκες ψάχνουν την ασφάλεια σε μεγαλύτερους ηλικιακά συντρόφους ή και συντρόφους με καλή καριέρα και οικονομική άνεση. Και οι άνδρες ψάχνουν πρώτα από όλα μια νεαρότερη σε ηλικία και όμορφη γυναίκα. Το μόνο που έχει αλλάξει -και είναι ομολογουμένως σημαντικό- είναι ότι ενώ οι γιαγιάδες μας θεωρούσαν μεγαλύτερο έναν άνδρα με 15 χρόνια διαφορά, οι σύγχρονες γυναίκες θεωρούν ότι μια ηλικιακή διαφορά της τάξης των 5 ετών είναι αρκετή. Ομοίως και οι άνδρες! Κοιτούν και γοητεύονται από πολύ νεώτερες αλλά σπανίως νιώθουν ασφαλείς να παντρευτούν μια γυναίκα 15-20 χρόνια νεότερη.

Κατά τα άλλα, οι ομοιότητες με το παρελθόν είναι πολλές...

«Οι μελέτες της εξελικτικής ψυχολογίας σχετικά με τις διαφορές των φύλων στην επιλογή συντρόφου φαίνεται ότι αυξάνουν την εγκυρότητά τους με την πάροδο του χρόνου», σχολιάζει ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Ο ψυχολογος - ερευνητής Δρ Buss από την ίδια ομάδα, εξετάζοντας τα κριτήρια επιλογής ερωτικού συντρόφου σε 37 χώρες, ανακάλυψε σημαντικές ομοιότητες στα δύο φύλα, όπως η κοινή προτίμηση για τις αρετές της φιλικότητας και της υψηλής νοημοσύνης.

Οι διαφορές ωστόσο υπερνίκησαν. Στις 36 από τις 37 χώρες οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική δύναμη του συντρόφου, την ευφυΐα, την καλή υγεία και την μεγαλύτερη από τη δική τους ηλικία.

Στους άνδρες 34 από τις 37 χώρες και σε αντίθεση ξανά με τις γυναίκες, τα σημαντικότερα κριτήρια αποτέλεσαν η καλή εμφάνιση και η μικρότερη ηλικία της πιθανής συντρόφου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mons Bendixen, η  μελέτη θέλησε να διαπιστώσει αν τα παλαιότερα ευρήματα ανταποκρίνονται στις μέρες μας και σε ευρύτερη πληθυσμιακή βάση. Και θεωρεί καθησυχαστική την ταύτιση των νέων με τα παλαιότερα ευρήματα, καθώς αποδεικνύεται η σταθερή θεωρητική βάση της έρευνας. Κατά τον Δρ Kennair, με την έρευνα πέτυχαν μια πιο διεισδυτική ματιά στους παράγοντες που καθορίζουν τις προτιμήσεις και τις διαφορές στα φύλα.

Η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο δέχτηκε έντονη κριτική καθώς άλλοι ερευνητές είπαν ότι οι εμπνευστές της μελέτης εσκεμμένα εστίασαν στις διαφορές ανάμεσα στα φύλα ενώ η ρευστότητα στις συμπεριφορές σχετικά με την επιλογή συντρόφου και οι συμπτώσεις ομοιότητας δεν επιτρέπουν τη συναγωγή γενικευμένων συμπερασμάτων.

Σχετικά Άρθρα