ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας με ανοιχτά θέματα σε ισότητα και δικαιοσύνη

08 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενώ ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η θέση της γυναίκας σήμερα

Στο δυτικό κόσμο συνηθίζουμε να ασκούμε κριτική σε χώρες όπως είναι το ΙΡΑΝ για την καταπίεση των γυναικών. Ωστόσο, είναι φρόνιμο να θυμόμαστε ότι μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου αλλά ούτε καν κληρονομίας της πατρικής περιουσίας.

Αλλά ακόμα και σήμερα, πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με διλήμματα του τύπου "ή θα εργάζεσαι ή θα μεγαλώσεις παιδιά", "δεν σε προσλαμβάνω επειδή θα κάνεις παιδιά και θα παραμελείς τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις", "ο πιο σημαντικός ρόλος της γυναίκες είναι να είναι σύζυγος και μητέρα", και "είσαι αποκλειστικά υπεύθυνη για το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών καθώς θα παραπάνω δεν είναι ...ανδρικές εργασίες".

Την ίδια ώρα, στις πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο, οι βιασμοί γυναικών συνεχίζουν να αποτελούν "όπλα" υποταγής και διαπόμπευσης του αντιπάλου, η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση ανθεί με θύματα νεαρά κορίτσια, σε αναπτυσσόμενες χώρες τα κορίτσια αποκλείονται από την εκπαίδευση και παντρεύονται στην εφηβεία, ενώ η πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα, θέσεις ευθύνης και υψηλά μισθολογικά κλιμάκια είναι επίσης περιορισμένα για τις γυναίκες σε πολλές χώρες.

Ισότητα δεν σημαίνει στις μέρες μας η θεωρητική συμπερίληψη της γυναίκας στο πολιτικό, κοινωνικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι αλλά η ουσιαστική, καθημερινή και με κάθε ευκαιρία εξίσωσή της με τους άνδρες συνομηλίκους, συναδέλφους και συντοπίτες, ώστε παρά τις βιολογικές διαφορές των δύο φύλων, να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και ίδια, δίκαιη αντιμετώπιση.

 

Σχετικά Άρθρα