ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λήψη ''μίνι αντισυλληπτικού χαπιού'' δεν μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών

24 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Η λήψη ενός «μίνι χαπιού» μόνο με προγεστερόνη ενέχει ένα μικρό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Medicine, είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που μπορούν να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους για τους χρήστες αυτού του τύπου αντισυλληπτικού.

Η έρευνα αποκαλύπτει ένα μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο, ο οποίος υποχωρεί μέσα σε λίγα χρόνια από τη διακοπή του φαρμάκου. Από την άλλη πλευρά, τα χάπια προστατεύουν τις γυναίκες από κάποιους άλλους καρκίνους. Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά αντισυλληπτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών, με αυτή την προστασία να διαρκεί για δεκαετίες, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γι' αυτό και πρέπει να σταθμίσουν όλα τα υπέρ και τα κατά της λήψης χαπιών.

Σύμφωνα με το BBC, το λεγόμενο ''μίνι χάπι'' χρησιμοποιείται κυρίως ως αντισυλληπτικό, αλλά μερικές φορές ανακουφίζει από τις επώδυνες, βαριές περιόδους. 

Το μίνι χάπι:

-Περιέχει μόνο μία ορμόνη, το προγεσταγόνο (μία συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης), ενώ το συνδυασμένο χάπι περιέχει επίσης οιστρογόνα. 

-Μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική για όσες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οιστρογόνα - εάν θηλάζουν ή έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, για παράδειγμα.

- Εάν λαμβάνεται καθημερινά, χωρίς διακοπή, μπορεί να είναι περισσότερο από 99% αποτελεσματικό ως μέθοδος αντισύλληψης.

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι την εμμηνόπαυση ή την ηλικία των 55 ετών.

-Μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία.

-Δεν προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Ο καρκίνος του μαστού είναι σχετικά σπάνιος μεταξύ των νεότερων γυναικών – δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να πάρει το χάπι. Έτσι, μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου κατά τη διάρκεια του χρόνου που μια γυναίκα χρησιμοποιεί ορμονικά αντισυλληπτικά ισοδυναμεί με ένα μικρό αριθμό επιπλέον περιπτώσεων της πάθησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 30.000 αρχεία ασθενών και διαπίστωσαν ότι η λήψη αυτών των χαπιών για 5 χρόνια αύξησε την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού μέσα στα επόμενα 15 έτη κατά 20-30%, ανάλογα με το πόσο χρονών ήταν εκείνη τη στιγμή.

Αυτό ακούγεται τρομακτικό, ωστόσο δεν είναι εάν αναλογιστείτε ότι ο αριθμός των επιπλέον περιπτώσεων καρκίνου του μαστού για κάθε 100.000 γυναίκες που λαμβάνουν χάπι ανέρχεται σε:

·  8 εάν πάρουν το χάπι στα τέλη της εφηβείας τους,

· 265 εάν πάρουν το χάπι στα τέλη της δεκαετίας των 30 τους.

Τέλος, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι γενικώς καθησυχαστικά.

Σχετικά Άρθρα