ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονιδιακή προδιάθεση ακόμα και για το πότε θα κάνουμε πρώτη φορά σεξ

12 Φεβρουαρίου 2020, 18:05

images

Το μάθαμε κι αυτό! Εντοπίστηκε γονιδιακή παραλλαγή που προδιαθέτει τα άτομα να κάνουν πιο γρήγορα στην ζωή τους σεξ σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους... 

Βέβαια οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κοινωνιολογικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν τελικά ή όχι τον έφηβο στην απόφαση να δοκιμάσει το σεξ πριν από τα 16 χρόνια. Στην ηλικία - σταθμό που θεωρείται ότι ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων κι υπάρχει η βασική δυνατότητα συνειδητοποιημένης συναίνεσης στο σεξ.

Αλλά το νέο είναι ότι υπάρχει σε κάποιους και γονιδιακή προδιάθεση!

Η μελέτη έγινε στο γενετικό υλικό (DNA) 380.000 ανθρώπων και εντόπισε 38 διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται σε έναν βαθμό με την έντονη σεξουαλικότητα από την παιδική και πρώτη εφηβική ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature Genetics, συνδέει την πρώιμη εμμηναρχή στα κορίτσια, ακόμα και κάτω από τα 10 χρόνια, και την πρώιμη ανάπτυξη (ύψος, μέγεθος γεννητικών οργάνων, τριχοφυίας) στα αγόρια, με την αυξημένη πιθανότητα να κάνουν για πρώτη φορά σεξ κάτω από τα 16 τους χρόνια.

Το αν τελικά θα προχωρήσουν στην κίνηση αυτή βέβαια, έχει να κάνει με εθνολογικές, θρησκευτικές, κοινωνιολογικές και οικογενειακές παραδόσεις και συνθήκες. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ενώ θεωρούμε σήμερα μικρή μία κοπέλα να κάνει σεξ στα 15 της, σε άλλες γενεές ήταν σχετικά συνηθισμένο σε αυτήν την ηλικία να παντρεύονται και όχι μόνο να κάνουν σεξ αλλά και να τεκνοποιούν! Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε μουσουλμανικές χώρες με Σαρία και αυτήν την στιγμή και μάλιστα για πολύ μικρότερα κορίτσια. 

Ως εκ τούτου, η κοινωνική αποδοχή της κατάλληλης ηλικίας για σεξ δεν έχει πάντα να κάνει με αυτό που θέλει το παιδί και αυτό που αντικειμενικά βλέπουμε (σε επίπεδο ανάπτυξης), αλλά και με αυτά που θεωρούνται "έθιμα" και "παραδόσεις" σε ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει πιο αντικειμενικά κριτήρια.


Σχετικά Άρθρα