ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκφραση του προσώπου και της φωνής: Πώς διακρίνουμε το φύλο

12 Απριλίου 2022, 18:00

images

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Emotion», διαπίστωσε ότι το πώς κατανοούμε τη συναισθηματική έκφραση ενός προσώπου ή της  φωνής, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το αντιληπτό φύλο και το αντίστροφο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα πρόσωπα και οι φωνές είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ότι όταν προέρχονται από άνδρες εκφράζουν θυμό, ή αντίστοιχα, όταν βγάζουν χαρά ότι προέρχονται από γυναίκες. Ο Δρ Sebastian Korb, από το τμήμα Ψυχολογίας, ήλπιζε ότι η έρευνα θα επεκταθεί και θα μπορούσε να βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τις εσωτερικευμένες προκαταλήψεις μας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αυτή η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μην βασίζεστε τόσο στις πρώτες σας εντυπώσεις, καθώς μπορεί εύκολα να είναι λανθασμένες. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να αποδίδει ευτυχία ή λύπη σε μια γυναίκα, να έχετε επίγνωση της μεροληψίας σας και της πιθανής παρερμηνείας».

"Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπήρχε διαχωρισμός φύλου στον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμενο φύλο ενός προσώπου επηρέαζε τις συναισθηματικές κρίσεις αλλά οι γυναίκες ήταν ελαφρώς πιο ευαίσθητες σε ανεπαίσθητες αλλαγές στα συναισθήματα συνολικά", κατέληξε.

Η έρευνα χρησιμοποίησε 121 πρόσωπα avatar και 121 ανθρώπινες φωνές που δημιουργήθηκαν με την τροποποίηση της συναισθηματικής έκφρασης σε μία κλίμακα χαράς και θυμού, και το φύλο σε μια φθίνουσα κλίμακα από άνδρα σε γυναίκα. Συνολικά,  256 συμμετέχοντες σε τρεις μελέτες είδαν τα πρόσωπα αυτά ή άκουσαν τις φωνές και στη συνέχεια κλήθηκαν να κρίνουν τα συναισθήματα που εξέλαβαν και αν προέρχονταν από άνδρα ή γυναίκα.

Έτσι, διαπιστώθηκε, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τις φωνές, ότι το συναίσθημα επηρέασε την αντίληψη περί φύλου περισσότερο από το αντίστροφο. Μάλιστα, υπάρχουν θεωρίες ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ασυνείδητη ενεργοποίηση της αμυγδαλής, ενός σημαντικού συναισθηματικού κέντρου στον εγκέφαλο.

Αυτό το σύμπλεγμα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται βαθιά στον εγκέφαλο μας, επιτρέπει να ανιχνεύουμε γρήγορα και να αντιδρούμε σε απειλές, όπως σε κάποιον που μας επιτίθεται με θυμό, αλλά δεν εμπλέκεται στον προσδιορισμό του φύλου ενός ατόμου. Εικάστηκε, τέλος, ότι η προκατάληψη να αντιλαμβάνονται τους άνδρες ως θυμωμένους, είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα ως προετοιμασία για άμυνα ή φυγή, σε περίπτωση επίθεσης.

Σχετικά Άρθρα