ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έφηβοι: Δεν φτάνουν οι ορμόνες, έχουν και τις κακές συμπεριφορές να αντιμετωπίσουν

16 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Η συνεχής αγωνία και το παρατεταμένο άγχος από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό στο σχολείο και τις παρέες προκαλούν στους εφήβους χρόνιο άγχος, πονοκεφάλους και στομαχικές διαταραχές. Η καναδική έρευνα που ασχολείται με το θέμα αυτό δημοσιεύεται στο Neurology.

«Έχει παρατηρηθεί ότι οι πονοκέφαλοι αποτελούν ένα κοινό πρόβλημα στους εφήβους. Η νέα μελέτη, ωστόσο, κινήθηκε πέρα από τους βιολογικούς παράγοντες που πιθανώς αιτιολογούν την κεφαλαλγία, εξετάζοντας τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που ενδέχεται να σχετίζονται με αυτήν», σχολίασε η συντάκτρια της μελέτης, Δρ Serena L. Orr, από το Πανεπιστήμιο του Calgary. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο εκφοβισμός και οι αυτοκτονικές τάσεις μπορεί να συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους εφήβους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη διαταραχών διάθεσης και άγχους».

Η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια έφηβους, ηλικίας κατά μέσο όρο 14 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, ενώ παρείχαν, επίσης, πληροφορίες αναφορικά με την ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διαγνώσεων διαταραχής διάθεσης ή άγχους. Τέλος, οι έφηβοι ερωτήθηκαν εάν είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού και πόσο τακτικά.

Οι απαντήσεις αποκάλυψαν ότι το 11% βίωνε συχνούς, επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, δηλαδή περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα. Ένας στους τέσσερις (25%) ανέφερε ότι ήταν θύμα συχνού φανερού εκφοβισμού, αντιμετωπίζοντας σωματική και λεκτική βία, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και απειλές. 

Κι ένα 17% δήλωσε ότι ήταν θύμα συχνού έμμεσου εκφοβισμού, δηλαδή είχε υποστεί διάδοση φημών, αποκλεισμό από κοινωνικές συγκεντρώσεις και αναρτήσεις με επιβλαβείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Τέλος, ένα 17% αποκάλυψε ότι είχε σκεφτεί ή αποπειραθεί να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Σχετικά Άρθρα