ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε ποιες περιπτώσεις είναι ασφαλής η άσκηση στην εγκυμοσύνη;

24 Ιουλίου 2019, 11:16

images

Οι συνήθειες των πλούσιων και διάσημων αποτελούν πολλές φορές πρότυπα για πολλούς ανθρώπους που τους θαυμάζουν και θεωρούν ότι καθώς εκείνοι έχουν πρόσβαση στις πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες και ιατρικές οδηγίες, είναι ασφαλές να τους μιμούμαστε!

Κάπως έτσι γίνεται και με τις νέες μητέρες, που μέσα στην αγωνία για καλή έκβαση της εγκυμοσύνης αλλά και διατήρηση της νεανικής φιγούρας τους, σπεύδουν να υιοθετήσουν όσα διαβάζουν και ακούν από τις συνεντεύξεις ηθοποιών και άλλων celebrities.

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν έγκυος η Πίπα Μίντλετον, η αδελφή της δούκισσας Κάθριν του Κέϊμπριτζ, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι συνεχίζει να είναι fit με την ίδια να αποκαλύπτει και το είδος της άσκησης που εξασκούσε σε μία στήλη του βρετανικού περιοδικού Waitrose Weekend.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η Πίπα Μίντλετον έγραψε ότι έκανε πιο ήπιο fitness και μάλιστα αποφάσισε να σταματήσει το τρέξιμο.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, άλλαξε τη γυμναστική της αλλά συνέχισε να παίζει τένις όπως κάνει από μικρό κορίτσι.

Στο δε τρίτο τρίμηνο έβαλε στην καθημερινότητά της το κολύμπι! Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησής της είπε ότι έκανε ασκήσεις σε μπάρα χωρίς εντάσεις και αεροβικές κινήσεις.

Τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν όλα αυτά είναι θεμιτό να τα ακολουθούν και άλλες μέλλουσες μητέρες. Από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτήρων Γυναικολόγων επισημαίνουν:

Σε γενικές γραμμές η άσκηση δεν απαγορεύεται αλλά συστήνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πλην όμως δεν είναι όλες οι εγκυμοσύνες ίδιες ούτε όλες οι γυναίκες στην ίδια κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να ασκείται αλλά μόνο να κάνει ένα χαλαρό περπάτημα. Επίσης σημαντικό στοιχείο που θα συνυπολογίσει ο θεράπων ιατρός πριν επιτρέψει ή απαγορεύσει κάποιο είδος γυμναστικής, είναι ποια ήταν η φυσική κατάσταση της γυναίκας πριν μείνει έγκυος. Άλλα ισχύουν για μια αθλήτρια με γερό μυικό σύστημα που αθλείται όλη της την ζωή και άλλα για μια γυναίκα που δεν έχει γυμναστεί ποτέ της. Γενικά δε, απαγορεύεται να υιοθετούμε προγράμματα εκγύμνασης και πρακτικές που πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ή κάποια φίλη μας. Μόνο ο γυναικολόγος μπορεί να κρίνει τι ταιριάζει στην περίπτωσή μας.

Σχετικά Άρθρα