ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει τρόπος να μειωθεί το άγχος στα παιδιά και να αυξηθεί ο ποιοτικός ύπνος

09 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Νέα δεδομένα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αναφέρουν ότι τα παιδιά που ακολούθησαν την πρακτική της ενσυνειδητότητας ως μέρος του μαθήματος στο σχολείο, κοιμούνται ως και μια ώρα πιο πολύ και ποιοτικά κάθε βράδυ. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα προέρχονταν κυρίως από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και ασταθές οικογενειακό περιβάλλον από το Σαν Φρανσίσκο. Αυτοί οι παράγοντες κρίθηκε από τους ειδικούς ότι επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και αυξάνουν το άγχος με αποτέλεσμα τις διαταραχές του ύπνου.

Κατά τη μελέτη, τα συγκεκριμένα παιδιά κλήθηκαν να επικεντρωθούν στο παρόν διώχνοντας κάθε άλλη σκέψη, εστιάζοντας στο ρυθμό της βαθιάς αναπνοής και συνδυάζοντας την αναπνοή με κινήσεις και θέσεις από τη γιόγκα. Οι δάσκαλοι του σχολείου σε συνεργασία με δασκάλους γιόγκα δίδασκαν αυτό το μάθημα δύο φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία των κοινοτήτων που πήραν μέρος στην έρευνα. Τα παιδιά, εκτός από την συγκεκριμένη πρακτική, έμαθαν τι είναι το στρες. 

Ανάμεσα σε περισσότερους από 1.000 μαθητές τρίτης και πέμπτης τάξης που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 58 παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ενσυνειδητότητας και 57 παιδιά από την ομάδα ελέγχου για τρεις αξιολογήσεις του ύπνου τους στο σπίτι, που πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη του προγράμματος, αρχικά μετά από ένα έτος και έπειτα από δύο χρόνια. Μετρήθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέσω ηλεκτροδίων τοποθετημένων στο κεφάλι του κάθε παιδιού, καθώς και της αναπνοής και των καρδιακών παλμών και των επιπέδων οξυγόνου του αίματος.

Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου κοιμόντουσαν 54 λεπτά περισσότερο κατά μέσο όρο και είχαν 15 λεπτά περισσότερο ύπνο REM κάθε βράδυ σε σύγκριση με τα παιδιά στην ομάδα που αργότερα συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου κοιμόντουσαν περίπου 7,5 ώρες, ενώ εκείνα στην ομάδα του προγράμματος περίπου 6,6 ώρες.

Με το πέρασμα όμως του χρόνου και συγκεκριμένα μετά από δύο χρόνια, όσον αφορά τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου, ο συνολικός ύπνος μειώθηκε κατά 63 λεπτά το βράδυ, ενώ τα λεπτά του ύπνου REM παρέμειναν σταθερά. Αντίθετα, τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ενσυνειδητότητας κέρδισαν 74 λεπτά συνολικού ύπνου και 24 λεπτά ύπνου REM. Ο μέσος όρος ύπνου των παιδιών και στις δύο ομάδες διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. 

Οι ερευνητές κρίνουν ότι τα παιδιά μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο τους μειώνοντας το άγχος. Ωστόσο, τα παιδιά που κοιμήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της μελέτης ανέφεραν επίσης αύξηση του στρες, ίσως επειδή το μάθημα της ενσυνειδητότητας τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τι ήταν το άγχος. 

Σχετικά Άρθρα