ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κατάθλιψης ενηλίκων και εφήβων;

09 Μαΐου 2022, 09:00

images

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα σημεία και τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν είναι τα ίδια για όλους. Όπως αναφέρει το Neuroscience News, τα συμπτώματα στους εφήβους συχνά παρουσιάζονται διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων.

Η Δρ Marcie Billings, παιδίατρος της Mayo Clinic, λέει ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της κατάθλιψης των ενηλίκων και της κατάθλιψης των εφήβων. "Σαφώς, ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά πρώτα, πρέπει να διαγνωστεί", σημειώνει.

Είτε είστε 13, είτε 30 ετών, ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από κατάθλιψη. «Είναι μια διάγνωση διαφορετική για ενήλικες και παιδιά», λέει η Δρ. Billings και συμπληρώνει: "Ένα τυπικό σύμπτωμα των ενηλίκων μπορεί να περιλαμβάνει την κλασική καταθλιπτική διάθεση"...

«Σε ένα παιδί ή έναν έφηβο, μπορεί να δείτε περισσότερη ευερεθιστότητα, εκκεντρική συμπεριφορά, απομονωτική συμπεριφορά», αναφέρει η παιδίατρος. Η πρόκληση είναι ότι μπορεί επίσης να φαίνεται ως μία τυπική συμπεριφορά ατόμου που βρίσκεται στην εφηβεία, οπότε τα σημάδια να μην είναι διακριτά. Η Δρ Billings δηλώνει ότι είναι η αλλαγή στη φυσιολογική συμπεριφορά τους που μπορεί να είναι ανησυχητική.

«Παλιά ήθελαν να κάνουν παρέα με φίλους. Τώρα δεν θέλουν. Οι βαθμοί στο σχολείο είναι πολύ χαμηλοί. Αγωνίζονται να κάνουν αυτό που συνήθιζαν να κάνουν κάθε μέρα. Είναι κουρασμένοι όλη την ώρα. Μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου. Μπορεί να έχουν διατροφικά προβλήματα», υπογραμμίζει.

Η απώλεια βάρους στους ενήλικες είναι ένα κοινό σημάδι κατάθλιψης, αλλά στα παιδιά, «μπορεί να δείτε ότι δεν παίρνουν βάρος σωστά». Ή μπορεί να παίρνουν υπερβολικό βάρος.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν επιλογές θεραπείας για ενήλικες και για παιδιά. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη θεραπεία είναι να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό άμεσα. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη των εφήβων εξαιρετικά καλά», καταλήγει η Δρ Billings.


Σχετικά Άρθρα