ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το "παιχνίδι" της υπευθυνότητας είναι μια ωραία ασχολία του καλοκαιριού

09 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (6-12) πολλές φορές βαριούνται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι διακοπές διαρκούν συνήθως λίγο και το υπόλοιπο διάστημα δεν έχουν τι να κάνουν για να περάσουν τον χρόνο τους ευχάριστα... Τι θα λέγατε αν τους μαθαίναμε να είναι υπεύθυνα και να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της οικογένειας με έναν τρόπο που θα τους φαινόταν σαν παιχνίδι; 

Σε διαχρονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στην οποία συμμετείχαν 84 παιδιά σε 4 φάσεις της ζωής τους (στην προσχολική ηλικία, στην ηλικία των 10 ετών, των 15 ετών και στην ηλικία των 25 ετών) αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που αναλάμβαναν τις δουλειές του σπιτιού από την ηλικία των 3 ετών είχαν καλύτερες σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους αλλά και περισσότερη επιτυχία στις σπουδές και την καριέρα!

Όπως λένε οι ειδικοί, ο προγραμματισμός από τους γονείς κάποιων καθηκόντων του παιδιού μέσα στο σπίτι, βοηθά πολύ να γεμίσουν οι "άδειες" ώρες των διακοπών ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύουν το παιδί να συνεισφέρει στην οικογένεια να έχει υπευθυνότητα και τελικά να διευθετεί καλύτερα την ζωή του στο μέλλον. 

Η μέθοδος εδώ είναι να παρουσιάζουμε τις εργασίες όχι ως καταναγκασμό αλλά ως παιχνίδι. Το να χωρίσουν τα λευκά ρούχα από τα χρωματιστά και να μάθουν να πατούν το κουμπάκι του πλυντηρίου, είναι κάτι χρήσιμο και εύκολο για το παιδί.

Επίσης, το να ετοιμάζει το απόγευμα τον καφέ των γονέων και να τους τον σερβίρει, το κάνει να νιώθει ικανοποίηση για τις δεξιότητές του.

Ομοίως, αν το στρώσιμο του κρεβατιού του κάθε πρωί, συνοδευτεί από την τακτοποίηση των παιχνιδιών του όπως τα θέλει εκείνο να είναι μέσα στο δωμάτιο, το κάνει να νιώθει πιο μεγάλο και ώριμο και να καμαρώνει που ορίζει τον χώρο του.


Σχετικά Άρθρα