ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος μάς γερνάει- Βρέθηκε ο ακριβής μηχανισμός

13 Ιανουαρίου 2020, 07:30

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Ecology Letters και αναμεταδίδει από την σελίδα της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έχει εντοπιστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου το άγχος μάς οδηγεί σε πιο γρήγορο γήρας τόσο σε οργανικό επίπεδο όσο και ως προς την εμφάνισή μας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το παρατεταμένο στρες επισπεύδει λειτουργίες στον πυρήνα του DNA οδηγώντας το σύνολο του οργανισμού σε πιο γρήγορη γήρανση.

To DNA μας είναι οργανωμένο σε ομάδες χρωμοσωμάτων. Όταν ένα κύτταρο διαιρείται για να παράξει ένα αντίγραφό του με το ίδιο DNA, τότε κατά τη διαδικασία αυτή μικροσκοπικά κομμάτια μπορεί να χαθούν. Τα τελομερή είναι στο ρόλο "πώματος" στο τέλος κάθε χρωμοσώματος που εμποδίζει την απώλεια μεγάλου μέρους των πληροφοριών κατά την αντιγραφή του DNA. Αλλά καθώς το κύτταρο διαιρείται και ξαναδιαιρείται, με τον καιρό και τα τελομαρή χάνουν το μήκος τους και επιτρέπουν τη γήρανση...

Η κυτταρική γήρανση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της γενικής γήρανσης, της μη ανανέωσης δηλαδή των βλαβών στα κύτταρα και τελικά του θανάτου. Παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος να επέμβουμε στα τελομερή και να αλλάξουμε τον ρυθμό της γήρανσης, το γεγονός ότι αυτή ελέγχεται σε ένα βαθμό από το στρες, μας δίνει ένα "όπλο" για να δράσουμε. 

Όπως επισημαίνουν από την ΠΟΥ, το χρόνιο άγχος στην εργασία, ο κακός ύπνος, το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως (που γνωρίζουμε ότι συνδέεται με το άγχος), η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό, είναι μερικές από τις παραμέτρους του προβλήματος τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΠΗΓΗ

World Health Net

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα