ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος επιταχύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού

18 Ιουνίου 2022, 08:00

images

Το άγχος επιταχύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και ασθενειών από λοιμώξεις όπως η COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των ανισοτήτων στην υγεία. Οι ερευνητές του USC αποφάσισαν να δουν αν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο άγχος καθόλη τη διάρκεια της ζωής - ένας γνωστός παράγοντας επιδείνωσης της ανθρώπινης υγείας - και της απίσχνασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αναζήτησαν και διασταύρωσαν τεράστια σύνολα δεδομένων από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μια εθνική διαχρονική μελέτη για την οικονομική, την υγειονομική, την οικογενειακή κατάσταση και τα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων Αμερικανών.

Για να υπολογίσουν την έκθεση σε διάφορες μορφές κοινωνικού στρες, οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις από ένα εθνικό δείγμα 5.744 ενηλίκων άνω των 50 ετών. Οι τελευταίοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που είχε σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τις εμπειρίες των ερωτηθέντων με το κοινωνικό στρες, συμπεριλαμβανομένων αγχωτικών γεγονότων της ζωής, χρόνιου στρες, καθημερινών και διά βίου διακρίσεων.

Στη συνέχεια, τα δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες αναλύθηκαν μέσω κυτταρομετρικής ροής, μιας εργαστηριακής τεχνικής που μετράει και ταξινομεί τα κύτταρα του αίματος καθώς περνούν ένα προς ένα σε μια στενή ροή μπροστά από ένα λέιζερ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα στρες είχαν παλαιότερα ανοσοποιητικά προφίλ, με χαμηλότερα ποσοστά αντιμετώπισης πρόσφατων ασθενειών και υψηλότερα ποσοστά ελαττωματικών λευκών αιμοσφαιρίων. Η συσχέτιση μεταξύ αγχωτικών γεγονότων της ζωής και λιγότερο ικανών να ανταποκριθούν Τ-λεμφοκυττάρων, παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά τον έλεγχο για την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον ΔΜΣ και τη φυλή ή την εθνικότητα των συμμετεχόντων.

Τέλος, ορισμένες πηγές άγχους μπορεί να είναι αδύνατο να ελεγχθούν, αλλά οι ερευνητές λένε ότι θα αναζητήσουν λύση και για αυτά.


Σχετικά Άρθρα