ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος αντιμετωπίζεται με προσαρμογή και αλλαγές

06 September 2021, 10:00

images

Η συνεχής ανανέωση των τρόπων διαχείρισης του άγχους  μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και σε μεγαλύτερη ευεξία, διαπιστώνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leeds που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology.

Οι άνθρωποι που ανέπτυσσαν και εφάρμοζαν στρατηγικές αντιμετώπισης της ανησυχίας και των σκέψεών τους κοιμούνταν καλύτερα, έπιναν λιγότερο αλκοόλ και ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή. Η ανησυχία συχνά αφορά τρομακτικά μελλοντικά γεγονότα, ενώ οι συνεχείς κακές σκέψεις αφορούν στη συνεχή σκέψη των παραγόντων στρες που αντιμετωπίστηκαν κατά το παρελθόν. Και τα δύο αποτελούν συχνές αποκρίσεις αντιμετώπισης του στρες.

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, στόχευε να διαπιστώσει αν η μείωση αυτών των αποκρίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει τη σωματική υγεία και τις συμπεριφορές υγείας -δηλαδή τις πράξεις των ανθρώπων που επηρεάζουν την υγεία τους θετικά ή αρνητικά, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή ή το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

«Αυτή η νέα έρευνα παρέχει την πρώτη σύνθεση πειραματικών στοιχείων για τον έλεγχο των πιο αποτελεσματικών μεθόδων στη μείωση της ανησυχίας και του στοχασμού στο πλαίσιο της υγείας. Η επανεξέταση παρέχει νέες ενδείξεις για τη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα υγείας και υπογραμμίζει τη σημασία της εύρεσης χρόνου για αποστασιοποίηση και διαχείριση της ανησυχίας», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Dane McCarrick από το Τμήμα Ψυχολογίας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα 5.000 συμμετεχόντων σε 36 διαφορετικές μελέτες για να εξετάσουν πώς οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για την ανησυχία και τον στοχασμό επηρέαζαν την ψυχική και σωματική υγεία και τις συμπεριφορές υγείας για ένα χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι τύποι παρεμβάσεων είχαν σημαντική, θετική επίδραση στις συμπεριφορές υγείας, με μόνη εξαίρεση αυτή των στρατηγικών διαχείρισης του πόνου. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα επίπεδα ανησυχίας και στοχασμού ήταν χαμηλότερα στην ομάδα των παρεμβάσεων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με τις μεγαλύτερες επιδράσεις να προκύπτουν όταν οι παρεμβάσεις προέρχονταν από έναν επαγγελματία υγείας. 

Το σχέδιο δράσης, η ψυχολογική αποστασιοποίηση και η CBT παρήγαγαν σημαντικές επιδράσεις στην ανησυχία, ενώ ο διαλογισμός, η ψυχολογική αποστασιοποίηση, η CBT και η διαχείριση του πόνου παρήγαγαν σημαντικά αποτελέσματα για τον στοχασμό.


Σχετικά Άρθρα